BiH

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede bh. entiteta RS: “Šarović ne uvažava institucije RS i njene nadležnosti”

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede bh. entiteta Republike Srpske odbacuje izjavu Mirka Šarovića, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, o potrebi uspostavljanja Registra poljoprivrednih gazdinstava BiH i Poljoprivrednog informacionog sistema u BiH, jer se radi o najgrubljem pokušaju prenosa nadležnosti sa bh. entiteta RS na BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

No image - Haber.ba

Advertisements

“(Bh. entitet) RS ima svoj Registar poljoprivrednih gazdinstava od 2008. godine i ni u jednom dokumentu nije predviđeno postojanje takvog registra na nivou BiH. Stavljanjem na dnevni red sjednice Vijeća ministara BiH ove dvije informacije bez ikakvog prethodnog dogovora ili razgovora sa institucijama (bh. entiteta) RS, ministar Šarović je još jednom pokazao da uopšte ne poštuje i ne uvažava institucije (bh. entiteta) RS i njene nadležnosti, iako mu je dobro poznato da je poljoprivreda po Ustavu BiH u nadležnosti entiteta. Time je ministar Šarović prekršio i Ustav BiH gdje je jasno definisana podjela nadležnosti između institucija BiH i entiteta”, navodi se u saopštenju iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede bh. entiteta RS.

Dodaje se da pozivanjem na uspostavljanje registra na nivou BiH, pritom se pozivajući na važnost približavanja BiH Evropskoj uniji, ministar Šarović obmanjuje javnost i pokušava da se pod plaštom zalaganja za evrointegracije oduzme ustavna nadležnost bh. entiteta RS i prenese na nivo BiH.

“Pritom ministar Šarović ne čini ništa da zaštiti domaću poljoprivrednu proizvodnju od prekomjernog uvoza roba, što bi trebalo da mu bude prioritetni zadatak, ako želi da pomogne poljoprivrednicima kako u (bh. entitetu) RS tako i u BiH, iako u Zakonu o spoljnoj trgovini postoje zaštitne mjere kojima se može spriječiti prekomjeran uvoz roba u (bh. entitet) RS i BiH”, navodi se u saopštenju.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh