BiH

Oko 81.000 penzionera veću penziju trebali bi dobiti u martu

U federalnom Parlamentu je usvojen novi Zakon o PIO koji je izazvao podijeljene reakcije javnosti. Novi Zakon će omogućiti povećanje penzija za 10, odnosno pet posto određenoj grupi penzionera.

Penzioneri - Ilustracija/Bug.hr

Advertisements

Zijad Krnjić, v.d. direktora Zavoda PIO/MIO kaže da Zakon stupa na snagu i primjenjuje se osam dana od datuma objave u Službenim novinama FBiH.

“S obzirom na to da treba neko vrijeme da se zakon potpiše, pripremi za objavu i objavi, mislim da je realno očekivati da će primjena početi 1. marta. To znači da će povećanje, usklađivanje i penzionisanje po uslovima novog zakona vjerovatno početi sa martom”, rekao je Krnjić za “Oslobođenje“…

Treba naglasiti da će osobama koje su penzionisane do 31. jula 1998. penzije biti povećane za 10 posto, a onima koji su penzionisani do 31. decembra 2007. penzije će se uvećati za pet posto.

Povećanje penzija trebalo bi obuhvatiti oko 81.000 penzionera.

Povećanje od 10 posto trebalo bi obuhvatiti oko 55.000 osoba koje su u penziju otišle do 1998. godine, a 5 posto oko 26.000 onih koji su se penzionisali u periodu 1998. – 2007. godine.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh