BiH

Vlada Japana sa više od 300.000 eura pomogla projekat deminiranja u Ilijašu i Busovači

U okviru “Temeljne Grant pomoći za projekte ljudske sigurnosti” (GAGP), Vlada Japana je odobrila 314.787 eura (približno 615.000 KM), namjenjen za “Projekat podrške aktivnostima deminiranja u Ilijašu i Busovači”.

Proces deminiranja - Nezavisne.com

Advertisements

Zahvaljujući tom projektu, oko 300.000 metara kvadratnih minama kontaminiranog područja je uspješno očišćeno putem metoda deminiranja i tehničkog izviđanja, te predato lokalnom stanovništvu na korištenje.

Japan je od 1998. godine dodijelio pomoć za aktivnosti deminiranja u BiH u ukupnom iznosu od oko 8,7 miliona eura…

U sklopu GAGP-pomoći, japanska pomoć Bosni i Hercegovini dostigla je više od 17 miliona eura ili oko 35 miliona KM u proteklih 20 godina, obuhvatajući vitalne sektore, kao što su primarna zdravstvena zaštita, obrazovanje, deminiranje, vodosnabdijevanje…

Ceremonija povodom realizacije projekata deminiranja u Ilijašu i Busovači, koje je finansirala Vlada Japana, bit će upriličena sutra u Ilijašu, a u ime Ambasade Japana, ceremoniji će prisustvovati zamjenik šefa Misije, Akihito Teruuchi.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh