BiH

Mektić u emisiji “RTRS”-a poručio Lukaču: “Sve ćemo da vas hapsimo”

Ministar sigurnosti u Vijeću ministara Dragan Mektić pozvao je sinoć ministra unutrašnjih poslova bh. entiteta Republike Srpske Dragana Lukača da riješe politička ubistva koja su se desila u prethodnom periodu.

Dragan Lukač i Dragan Mektić - RTRS.tv

Mektić je, učestvujući u dijaloškoj emisiji u programu “RTRS”-a zajedno sa Lukačem, rekao da su 12 godina na vlasti a ta ubistva, kako je naglasio, još uvijek nisu rasvijetljena kao što je ubistvo Miodraga Šušnice s početka rada, Srđana Kneževića, Rista Jugovića, Milana Vukelića, piše “BN“…

Govoreći o bezbjednosno-političkoj situaciji u BiH, Mektić je rekao da nije dobra i da se građani moraju plašiti, jer ovdje nema sigurne egzistencije, niti stranih ulaganja, što je uslov za bolji život.

“Nažalost, mladi ljudi nas napuštaju, a to je posljedica i loše političko-sigurnosne situacije”, upozorava Mektić.

Sa iznesenim tvrdnjama Mektića nije se složio Lukač, tvrdeći da su građani bh. entiteta Republike Srpske bezbjedni i da MUP radi na rasvjetljavanju ranije počinjenih ubistava zajedno sa drugim policijskim agencijama, najavljujući da će ovih dana biti nekih novih saslušanja upravo zbog tih ubistava.

Mektić je kazao da bezbjednosnu situaciju ugrožavaju i pojedini politički lideri koji šalju nacionalističke poruke, što je loše za sve narode.

I ovom prilikom Mektić je rekao da su pripadnici “Srbske časti”, uglavnom lica iz kriminalnog miljea i da su u pitanju paravojne formacije koje vlast pravi za “obračun” sa neistomišljenicima.

Za Lukača te tvrdnje nisu prihvatljive i on naglašava da u bh. entitetu Republici Srpskoj nema paravojnih struktura niti će ih, kako kaže, biti.

Lukač je rekao da se na području Federacije BiH nalaze razni paradžemati i kampovi koji su prijetnja za sigurnost.

Mektić je rekao da je i o tome govorio kada je bilo aktivno i da u Federaciji ima radikalizma, ekstremizma i huškača i da redovno i na to upozorava.

“Zašto je problem kada se ukazuje i na negativne pojave u (bh. entitetu) RS kada ih ima”, pitao je Mektić Lukača i dodao:

“U priču u vezi sa ‘Srbskom časti’ umiješao se i predsjednik Udruženja ‘Veterani Republike Srpske’ Duško Vukotić, a o čemu je riječ vidljivo je i iz snimaka sa interneta o djeci iz (bh. entiteta) RS koja idu na vojnu obuku u centre u Rusiji”, kaže Mektić i dodaje da ne zna o čijoj je djeci riječ, ali da zna da su iz bh. entiteta Republike Srpske i da “sigurno nisu djeca ministara, niti bogataša, već siromaha”.

“Glavni problem ove zemlje je pravosuđe u BiH koje ne reaguje i to je pogubno za sve građane i narode “, rekao je Mektić,

On je konstatovao da korumpirani političari zbog svog opstanka na vlasti drže građane kao taoce, apostrofirajući da je jedan od njih Milorad Dodik i da bi za Srbe bilo najbolje da ode s vlasti, što je Lukač negirao.

Na pitanje o navodnom nalogu za Dodikovo hapšenje, koji je upućen Aleksandru Vučiću, Mektić je odgovorio:

“Dodik treba da bude zatvoren, jer je ojadio (bh. entitet) RS, uništio je njene resurse, zadužio je (bh. entitet) RS… Ko će te dugove da vraća? Bilo bi bolje kada bi se Dodik povukao. Kad bi on otišao najbolje bi bilo Srbima u (bh. entitetu) RS. U (bh. entitetu) RS bi bilo za 300 posto bolje kad bi Dodik otišao, jer bi bilo manje kriminala i korupcije. Zato ćemo mi, kada dođemo na vlast, hapsiti vas i procesuirati. Ne mislim na Vas lično ministre, nego na one iz sadašnje vlasti koji su korumpirani”, istakao je Mektić.

Lukač je u emisiji istakao kako Bakir Izetbegović u Istanbulu nije mogao sam predstavljati BiH, na što mu je Mektić odgovorio kako to redovno čine Dragan Čović i Milorad Dodik.

“Dodik, a i Vi problemtizujete ovaj sastanak, a ja Vam opet kažem da je za mene dobar svako ko govori o pomirenju. Zašto Dodik nikad ništa ne kaže kad Dragan Čović ide u Zagreb, a Čović je u Zagrebu svako 15 dana? Ne govori ništa o tome jer mu ta politika odgovara. Dodik je hrvatski čovjek. Uostalom, ko je dao jasenovačku građu Hrvatskoj? Kažu da je držana u neuslovnom prostoru. Zašto mi nismo mogli pokriti taj podrum u kojem je čuvana da ne prokišnjava, pa da ostane kod nas, nego je poslana u Zagreb”, pitao je Mektić.

Na to pitanje nije dobio odgovor.

Više pogledajte u priloženom videu:


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh