BiH

STRUČNJAK ZA PTICE UPOZORAVA: “Neka nikoga ne čudi ovo što sad rade vrane, otkrili smo da…”

Vrane u Sarajevu, iz godine u godinu, postaju sve veći problem stanovnika glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Nenad Mlađen - Faktor.ba

Advertisements

Stručnjak za ptice Nenad Mlađen objašnjava kako im je Sarajevo pogodno tlo, zbog blizine deponije smeća, ali i nemara građana, piše “Faktor“…

Prema tvrdnjama građana, jata ovih agresivnih ptica, koji stalno rastu, “zaposjela” su neka naselja, poput Otoke i Dobrinje. Nisu rijetki slučajevi da vrane napadaju i prolaznike.

U Ornitološkom savezu BiH tvrde kako ih građani često zovu zbog napada ovih ptica.

Neki kažu da su vrane dosta osjećajne i da mogu dobro da procjene situaciju, odnosno da ove i druge vrste ptica imaju osjetila čiji mehanizam još uvijek najbolje ne razumijemo… Navodno su se ove ptice čudno ponašale i pred poplave koje su prije izvjesnog vremena pogodile BiH i regiju.

“Radi se o agresivnijim pticama, koje su postale jedna vrsta grabežljivica, i koje se jako brzo množe. Sarajevo im je pogodno tlo, zbog blizine deponije smeća, ali i nemara građana, koji ostatke hrane bacaju gdje stignu. Mislim da je to pravi razlog što su se namnožile, i sada predstavljaju pravi problem. Napadaju građane u vrijeme parenja, a to je od marta, pa sve do ljeta. Razlog je što su veoma brižni roditelji, pa ako se približite gnijezdu, vrana će vas bez oklijevanja napasti. Zbog toga se veliki broj napada dogodio upravo u parkovima, i u blizini krošnji drveća”, ističe Mlađen.

S problemom prekomjernog broja vrana suočili su se i neki gradovi u Hrvatskoj, ali, prema navodima Mlađena, oni to rješavaju uništavanjem gnijezda u gradskim zonama.

“Mislim da bismo i mi trebali to primijeniti kod nas. Nadležni bi trebali dogovoriti sa lovačkim društvima da se počne raditi na odstrelu tih ptica. Najbolje bi to bilo raditi u zimskom periodu, kada im nije sezona gniježđenja, otići na gradsku deponiju, gdje ih ima najviše, i reducirati broj. Znam da će sada neko pomisliti, koliko je etično ubijati ptice. Mnogi ubijaju i druge koje nisu štetočine, pa zašto ne i vrane koje polako postaju problem ovog grada”, smatra Mlađen.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh