BiH

I U ŠESTOJ DECENIJI NA LUDI KAMEN: U Višegradu prošle godine sklopljena 63 braka, najstarijem mladoženji 57 godina

Na području bh. opštine Višegrad u toku prošle godine sklopljena su 63 braka, što je za 11 više nego 2016. godine, navode u Matičnoj službi ove opštine.

Vjenčanje - Ilustracija/z1035.com

U matične knjige vjenčanih redovno je upisano 47, a rješenjem Odjeljenja za opštu upravu 16 vjenčanih“, naveli su u ovoj službi.

Muškarac sa navršenih 57 godina najstariji je mladoženja koji je zaključio brak, dok nije bilo sklapanja maloljetničkih brakova.

“Najmlađi mladoženja imao je 21 godinu, dok je najmlađa žena imala 19 godina”, navode u Matičnoj službi i dodaju da je sklapanje brakova na području opštine Višegrad besplatno.

Protojerej Sredoje Andrić rekao je da je na području Crkvene opštine Višegrad u protekloj 2017. godini sklopljeno 48 crkvenih brakova.

Mladi se danas sve teže odlučuju za zajednički život. Razloga ima mnogo, neki su sa našeg stanovišta, možda i opravdani, a neki i nisu. Svako ima neke svoje razloge, ali je poražavajuće da i oni parovi koji su materijalno obezbijeđeni iz nekih sebi poznatih razloga odlažu sklapanje, ne samo crkvenog nego i građanskog braka”, istakao je Andrić.

On je naveo da crkveni brak, koji nosi pečat “Božjeg blagoslova, osim ljubavi podrazumijeva da posjeduje i vjeru i nadu sa kojima momak i djevojka i pored toga što znaju da njihov budući bračni život donosi teškoće i odricanja, ipak se odlučuju da žive zajedno i blagosloveno u krilu Crkve”.

On je pozvao mlade da razmišljaju o braku i da im djeca postanu san koji će ostvariti, a opštinske, državne i crkvene strukture da pomognu mladim parovima da do toga lakše dođu, prenosi “Blic“…


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh