BiH

NA STOLU KARTE: Da li će cesta Sarajevo-Beograd ići preko Tuzle ili preko Goražda i Sandžaka?

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović pozvao je danas na radni sastanak ministra komunikacija i prometa BiH Ismira Juska, uoči najavljenog održavanja sastanka Izetbegovića s predsjednikom Republike Turske i predsjednikom Republike Srbije, Tayyipom Erdoganom i Aleksandrom Vučićem, u ponedjeljak u Turskoj.

Ismir Jusko i Bakir Izetbegović - PredsjednistvoBiH.ba

Advertisements

Kako navode iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH, glavna tema razgovora ministra Juska s članom Predsjedništva BiH Izetbegovićem bila je izgradnja moderne prometnice koja bi povezivala Sarajevo i Beograd.

Ministar Jusko je Izetbegoviću predočio da su do sada iskristalizirana dva prijedloga buduće trase, odnosno najizglednija pravca, i to Sarajevo – Beograd preko Tuzle i Sarajevo – Beograd preko Višegrada. Oba ova pravca nalaze se u strateškim dokumentima te su oba bitna za cjelokupni razvoj cestovne infrastrukture Bosne i Hercegovine i njeno pozicioniranje u regionalnoj i međunarodnoj cestovnoj mreži, piše “N1“…

Također, ministar Jusko je podsjetio da je Parlament FBiH donio odluku da ova prometnica prema Beogradu ide preko Tuzle, pa dalje preko Brčkog i Bijeljine, što su podržale i lokalne vlasti u tom području.

Tuzlanski kanton, kao i cjelokupno područje sjeverne Bosne, ima najviše stanovnika i njegova privreda i prirodni resursi jedan su od ekonomskih stubova BiH. Prema stručnim analizama, na pojedinim postojećim magistralnim prometnicama u području grada Tuzle postoji prosječna dnevna prohodnost od 22.000 automobila, što je parametar koji sugerira značajnu ekonomsku isplativost gradnje brze ceste od Sarajeva do Tuzle i dalje preko Brčkog i Bijeljine.

Imajući sve ove pokazatelje u vidu, Jusko je Izetbegoviću prenio stav da Ministarstvo podržava povezivanje Sarajeva i Beograda pravcem preko Tuzle i vjeruje da će i naši turski prijatelji imati razumijevanja i dati podršku ovom projektu – navodi se iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

S druge strane, Ministarstvo smatra da to ne znači da se treba zapostaviti pravac preko istočne Bosne i povezivanje Beograda i Sarajeva brzom cestom i autocestom preko Višegrada, odnosno Goražda.

Vlada bh. entiteta RS podržava taj pravac, turska strana je također zainteresovana, što je predsjednik Erdogan tokom posjete Srbiji, odnosno Sandžaku i Novom Pazaru, ponovio.

Izetbegović i Jusko su se usaglasili da je u interesu i Federacije BiH da Goražde i ekonomski i privredni potencijal tog grada i kantona ne ostanu van važnih međunarodnih cestovnih koridora.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh