BiH

Kanton Sarajevo: Zbog zagađenja zraka proglašena epizoda “pripravnost”

Zbog povećane koncentracije zagađujućih materija u zraku u Kantonu Sarajevo proglašena je prva epizoda – “pripravnost”, uz primjenu interventnih mjera.

Zagađenost zraka u Sarajevu - ba.N1info.com

Advertisements

Naredbu o proglašenju pomenute epizode donijelo je stručno tijelo za koordinaciju i nadzor, na osnovu plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo.

Pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku na području Kantona Sarajevo danas su zabilježili prekoračenja tolerantnih koncentracija PM deset na svim mjernim stanicama i prema vrijednostima zadovoljavaju jedan od uslova za proglašenje prve epizode – pripravnost (50 µg/m3), a što je predviđeno odredbama pomenutog plana interventnih mjera…

U okviru epizode pripravnost neophodno je poduzeti sljedeće mjere, i to: intenziviranje aktivnosti komunalnih preduzeća i drugih pravnih lica koja vrše redovno mehaničko i ručno čišćenje i pranje cesta, kao i zimsko održavanje cesta uz upotrebu “mokrog postupka” radi smanjenja emisija prašine.

Izdato je upozorenje da sva postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage preko 50 kW koja koriste čvrsta goriva i lož ulja, smanje temperaturu u prostorima koje zagrijavaju za minimalno dva stepena Celzijusa, upozorenje da sva postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage preko 1 MW koja koriste prirodni gas, smanje temperaturu u prostorima koje zagrijavaju za minimalno jedan stepen, upozorenje stanovništvu da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinose zagađenju zraka.

Među mjerama se nalazi i poziv pravnim licima da u zavisnosti od svojih mogućnosti izvrše pomjeranje početka radnog vremena, kako bi se doprinijelo rasterećenju kapaciteta javnog gradskog prevoza i gradskih saobraćajnica, kao i upozorenje da je kažnjivo svako spaljivanje otpada u kućanstvima te pozivanje da se takva nedozvoljena postupanja prijave na broj eko-telefona 033/660-000 ili na telefon Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite broj 121, radi daljeg djelovanja nadležnih inspekcija općina i Kantona.

Među mjerama su i apeli vozačima za racionalno i odgovorno korištenje privatnih automobila, pojačan inspekcijski nadzor nad gradilištima, te upozorenje rizičnim grupama stanovništva za smanjenje kretanja.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh