BiH

Bosna i Hercegovina najgora država u Evropi po pitanju okolišnih politika

Univerzitet Yale i Columbia u saradnji sa Svjetskim ekonomskim forumom objavili su “Indeks okolišne efikasnosti” gdje je Bosna i Hercegovina zauzela 158. mjesto na listi od 180 zemalja.

Zagađen zrak iznad Sarajeva - Ilustracija / Kalesijski.com

Advertisements

Na osnovu ovog izvještaja, BiH je najlošije ocijenjena zemlja u Evropi, a sljedeća najgora plasirana – Moldavija, nalazi se na 112. mjestu.

“Ovo je ujedno i ocjena katastrofalnog efekta rada naših vlasti, prije svega najodgovornijih za stanje okoliša u našoj zemlji – entitetskih ministrica okoliša Đapo i Golić i njihovih prethodnika, a onda i nižih nivoa vlasti”, saopšteno je iz Udruženja “Eko Akcija” Sarajevo…

U ovom udruženju smatraju da okolišna politika u BiH služi isključivo interesima finansijskih i političkih elita, za koje je okoliš samo izvor zarade.

Kad su u pitanju zemlje regiona, Slovenija se nalazi na 34. mjestu, Hrvatska 41., Crna Gora 65., Makedonija 68, teSrbija na 84. mjestu.

“Indeks okolišne efikasnosti” – Twitter


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh