BiH

MINISTAR ŠAROVIĆ: “Nije ugrožen izvoz mesa u Tursku. Upravo suprotno, dogovorili smo duplo veće izvozne kvote”!

Državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Mirko Šarović, otkrio je u razgovoru za “Slobodnu Bosnu” detalje upravo okončanih pregovora s Turskom o izvoznim kvotama mesa za ovu i narednu godinu, te o mjerama koje je potrebno poduzeti kako bi se deblokirao izvoz voća u Rusiju.

Mirko Šarović - Anadolija

Advertisements

Na pitaje ko je odgovoran za zabranu izvoza voća u Rusiju i može li se utvrditi personalna odgovornost u institucijama sistema koje su zakazale u ovom slučaju, Šarović je rekao da su prvi potezi u tom smjeru već povučeni i da će se cijela afera sigurno raščistiti.

“Odgovornost će utvrditi nadležna entitetska Ministarstva odnosno službe Distrikta Brčko u čijoj je to i nadležnosti. Sumnje o prepakivanju jabuka iz Poljske i upućivanju u Rusku Federaciju kao bosanskohercegovačke iznijela je ruska fitosanitarna inspekcija i o tome obavijestila naše institucije. Kao što vidimo Ministarstvo poljoprivrede (bh. entiteta) Republike Srpske povuklo je prvi potez i iz registra izvoznika brisalo kompaniju koja je izvozila spornu pošiljku za Rusku Federacije”, piše “Slobodna Bosna“…

– Šta je sada potrebno uraditi kako bi se riješio spor s Moskvom i kako bi se nastavio izvoz?

Prije svega potrebno je da uvjerimo rusku stranu da smo utvrdili odgovornost i sankcionisali odgovorne, ali i da smo unaprijedili sistem kako bi se suzio prostor za ponavljanje sličnih slučajeva.

– Da li je upitan izvoz mesa u Tursku, s obzirom da su se pojavile informacije da je u jednoj pošiljki iz BiH otkriveno zaraženo meso?

Izvoz mesa u Tursku nije upitan. Naprotiv naši planovi su vrlo ambiciozni za isporuke u tekućoj godini.

Obzirom da se radi o visokorizičnoj hrani životinjskog porijekla kontrole su i u izvoznom objektu i na granici sa Turskom vrlo stroge i svaka pošiljka se pregleda a neispravna uništava na štetu izvoznika kao što je to učinjeno i u ovom konkretnom slučaju.

– O čemu ste pregovarali s Turskom protekle sedmice? Šta ste konkretno dogovorili?

Pregovarali smo o između ostalog i o isporuci mesa za Tursku za 2018. i 2019. godinu. Sa ministrom ekonomije Nihatom Zejbekčijem dogovorili smo kvotu za izvoz goveđeg iskoštenog mesa od najmanje 10.000 tona na godišnjem nivou. To je odlična izvozna pozicija i jedna od šansi za naše uzgajivače.

– Objavljen je podatak o snažnom rastu izvoza mlijeka iz bh. entiteta RS, mada su vas svojevremeno optuživali da ćete usvajanjem adaptiranog SSP-a uništiti domaće mljekare.

Kao što vidite pogodio sam i moje procjene, za razliku od drugih su bile ispravne. Ne tvrdim da je ranija adaptacija SSP-a dobra za naše mljekare naprotiv, ali pravilnom upotrebom uvoznih kvota koje vodi Ministarstvo nisu se ostvarila sumorna predviđanja. Rizična će biti i 2018. godina ali sam uvjeren da će se pozitivni trenovi nastaviti.

– U kontekstu predstojećih izbora spominjete se kao potencijalni kandidat SDS-a za člana Predsjedništva BiH. Jeste li razgovarali o tome u SDS-u?

Ne još. Unutar stranke i saveza vode se u ovoj fazi uobičajne konsultacije ali o zvaničnim kandidaturama vjerovatno će se diskutovati, koliko znam, narednih mjesec dva.

– Kako procjenjujete izglede Saveza za promjene na predstojećim izborima? Hoće li ponovo nacionalne teme potisnuti u drugi plan ekonomiju?

Za tako nešto postoje svi uslovi i velika je šansa da se to desi. Takav ambijent ugroženosti naroda i entiteta koji logično podrazumijeva pojavu spasioca i „jedinih“ zaštitnika na sve tri strane zagovaraju oni koji ništa značajno nisu uradili u svojim životima, ne znaju i nemaju nikakvu ozbiljnu i zdravu ideju šta bi trebalo raditi u naredne četiti godine i vraćaju se isprobanom i jedinom receptu koji oni znaju: prvo sijanje straha, mobilizacija i na kraju predizborna oblačenja odijela zaštitnika. Naravno o nekim drugim temama, po ovim spasiocima. Sada se nema mnogo vremena o tome će biti riječ u nekim drugim životima, naravno ako ima dovoljno naivnih i da ne upotrijebim grublju riječ, koji će u sve ovo da povjeruju.

– U principu, izbore dobivaju oni koji imaju novac i medije. Po tome je Dodik u nedostižnoj prednosti. Šta vi mislite o tome?

Slažem se pristup javnim resursima koje on godinama zloupotrebljava i koristi kao plijen SNSD-a i prije svega javni servis koji se otrgao od svake kontrole javnosti daju mu prednost i kreiraju lažni osjećaj uspješnog vođenja (bh. entiteta) Republike Srpske.

– BiH se može pohvaliti činjenicom da je ostvarila snažan rast izvoza u protekloj godini. Kako objašnjavate taj nagli uzlet izvoza?

Vanjskotrgoviniski bilans zemlje u 2017. godini je značajno bolji od rezultata u prethodnoj godini i taj trend se u kontinuitetu ponavlja unazad tri godine. Pokrivenost uvoza izvozom je 61% u odnosu na 58% u 2016. godini. Kada sam dolazio u Miniostarstvo 2012. godine ta pokrivenost iznosila je skromnih 49%. Rast izvoza u Tursku i zemlje okruženja, prije svega Hrvatsku i Srbiju te stabilan rast izvoza u EU najviše je doprinjeo ovim solidnim rezultatima.

– Postoje dvije vrste političara u BiH: oni koji malo pričaju a puno rade, i oni koji puno pričaju a malo rade. Čini se da na izborima prolaze bolje “brbljivci”…

Kao što sam ranije izjavio dolazi vrijeme galame i galamdžija koji ništa ne rade ali im se glas nažalost daleko čuje. Kako dati veću šansu onima koji su vrijedni, znaju, umiju i mogu promijeniti ovo društvo na bolje to u jednoj mjeri zavisi i od vas novinara.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh