BiH

Vlast konačno usvojila novi Zakon o PIO: Koliko će od sada iznositi penzije u FBiH ?

Nakon što je u srijedu isto učinio Zastupnički dom, danas je i Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio Zakon o penzionom i invalidskom osiguranju ovog entiteta, te napokon zaključio višemjesečni proces u vezi s usvajanjem ovog zakona.

Parlament FBiH - Novasloboda.ba

Advertisements

Tačnije članovi Doma naroda Parlamenta FBiH na vanrednoj sjednici odlučili su usvojiti zakon koji je već nekoliko mjeseci glavna tema u javnosti ovog bh. entiteta, te koji će odrediti način penzioniranja budućih penzionera u Federaciji BiH, piše “Fena”…

Zakon je u Domu naroda usvojen s 31 glasova ZA, 13 glasova protiv i 3 suzdržanim.

Riječ je o aktu kojim se najavljuje uvođenje bodovnog sistema za obračun visine penzija u ovom entitetu, a nakon usvajanja važit će za korisnike koji će se penzionirati. S druge strane, građanima koji su već penzionirani penzije će biti povećane prema određenim principima, odnosno za njih su predviđena jednokratna povećanja primanja.

Tako će penzionerima koji su u penziju otišli do jula 1998. godine penzije biti povećane za deset posto, dok će za pet posto biti povećane penzije onim penzionerima koji su otišli u penziju do 31. decembra 2017. godine.

Kako su najavili iz Vlade FBiH, Zakon bi trebao smanjiti razlike među penzionerima i ujednačiti visinu penzija, te će tako osiguranici s 40 godina staža, ako mu je plaća bila u visini prosječne u FBiH, za svaku godinu dobijati po jedan bod. Pomnoženo s godinama staža to je ukupno 40 bodova koji se, potom, množe s koeficijentom 14, te bi penzija takvom korisniku trebala iznositi 560 KM.

Zadržana su postojeća prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, a novi zakon predviđa i mehanizam zaštite najugroženiji kategorija kroz tzv. najnižu penziju i zagarantovanu penziju u dosadašnjem iznosu (326 i 434 KM), koji će se dalje usklađivati, ustvrdio je ministar.

Utvrđena je vrijednost općeg boda od 14 KM, a jedna od novina je i uvođenje prava na posmrtninu.

U članu 78. propisano je usklađivanje vrijednosti boda, i to 15. aprila svake godine, počev od 01.01.2019. godine, a u članu 79. usklađivanje (povećanje) penzija 15. aprila svake godine. Dakle, napušta se sistem koeficijenta (isplati koliko imaš) i uvodi redovno i transparentno usklađivanja penzija prema unaprijed utvrđenim pravilima, naveo je ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača.

Novi Zakon o PIO-u stupit će na snagu nakon njegovog objavljivanja u Službenim novinama Federacije BiH.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh