BiH

Delegati Doma naroda PSBiH usvojili budžet u prvom čitanju

Članovi Doma naroda državnog Parlamenta usvojili su budžet institucija Bosne i Hercegovine u prvom čitanju.

Dom naroda PFBiH - NAP.ba

Advertisements

Od 14 prisutnih delegata, 11 ih je bilo za, jedan je bio protiv, a radi se o Sifetu Podžiću iz DF-a, te dvoje suzdržanih, Martin Raguž iz HDZ-a 1990 i Sredoje Nović iz SNSD-a.

Delegati su usvojili i zaključak prema kojem će, nakon okončanja sjednice koja je u toku, biti data pauza od sat vremena, u okviru koje delegati mogu ulagati amandane. U toku ove pauze bit će održana i sjednica Komisije za finansije i budžet Doma naroda, koja će dati svoje mišljenje o uloženim amandmanima…

Rasprava o budžetu protekla je samo uz diskusiju Martina Raguža. Najavio je da neće ulagati amandmane, kako se eventualno ne bi stvorila situacija da budžet bude usvojen u različitim tekstovima u dva doma PSBiH.

Međutim, Raguž je upozorio ne neka, prema njegovom mišljenju, loša rješenja u budžetu, kao što je to da je Fondu za povratak odobreno samo 472.000 KM, uz pomoć kojih se, kako je naveo, mogu obnoviti samo dvije do tri kuće.

Jedna od zabrinjavajućih stvari, po njegovom mišljenju, je činjenica i da će iznos novca kojeg će BiH u toku ove godine povući iz IPA fondova EU biti dvostruko manji u odnosu na 2017., umjesto da bude povećan, i iznosit će 2,5 miliona KM.

Osvrnuo se i na segment nauke, kulture i sporta, ističući da iako je to nadležnost entiteta i kantona, država treba pokazati da razumije procese te smtra da se ovaj segment mora bar simbolički podržati i pokazati da postoji vizija i odnos prema tim oblastima.

Za vrhunske bh. sportiste planirano je 100.000 KM što je za Raguža potcjenjivanje onog što prezentiraju bh. sportaši u ograničenim uvjetima u kojima rade.

“Kada je u pitanju nagrada za nauku bolje da nismo ništa stavili nego što je predviđeno 10.000 KM. To pokazuje naš odnos prema nauci, a u isto vrijeme želimo da mladi ostaju u BiH”, kazao je Raguž.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh