BiH

Dom naroda Parlamenta FBiH danas se izjašnjava o novom zakonu o PIO

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH danas se na vanrednoj sjednici treba očitovati o novom zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju i dopunama Zakona o policijskim službenicima FBiH.

Dom naroda PFBiH - NAP.ba

Ukoliko se većina delegata pozitivno izjasni o tim aktima bit će omogućeno njihovo stupanje na snagu jer su usvojeni u Predstavničkom domu.

Novim zakonom o PIO, kako je obrazložio federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, uvodi se bodovni način za obračun visine penzija, zasnovan na visini prosječne plaće u FBiH, broju godina staža osiguranika i uplaćenim doprinosima, piše “Fena”…

Po njegovim riječima, zakon će stablizirati penzioni fond, što će omogućiti redovnu isplatu penzija.

Uporedo s navedenim zakonom očekuje se da na snagu stupe i dopune Zakona o policijskim službenicima, koje propisuju da se policajcima obračun penzija vrši na osnovu najpovoljnijeg petogodišnjeg prosjeka.

Po tom prosjeku i simulaciji koju je uradio Fond PIO policajac s plaćom od 1.475 KM imao bi penziju u iznosu od 991,17 KM. Penzija za viši čin policijskog službenika, čija je plaća 1.946 KM, iznosila bi 1.307 KM, a 1.894 KM bila bi penzija onoga s najvišim činom, koji ima plaću otprilike 2.800 KM.

Na taj način bili bi ispunjeni zahtjevi policajaca koji su krajem prošle godine s Vladom Federacije BiH potpisali usuglašeni tekst dogovora vezanog za status policijskih službenika u Prijedlogu zakona o PIO.

Tom prilikom, Vlada nije pristala da policijski službenici uđu u zakon o PIO kao posebna kategorija, te je usaglašeno da se policija tretira kroz dopune Zakona o policijskim službenicima.

Uz predložena dva zakona, na dnevnom redu vanredne sjednice Doma naroda nalazi se Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u postupku privatizacije.

Donošenje tog zakona predloženo je po skraćenoj proceduri radi produženja roka kojim se propisuje važenje i korištenje certifikata kao platežnog sredstva za kupovinu stanova na kojima postoji stanarsko pravo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh