BiH

Dunja Mijatović izabrana za povjerenicu Vijeća Evrope

Zastupnici u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope danas su izabrali novog Komesara za ljudska prava. To je Dunja Mijatović iz Bosne i Hercegovine.

Dunja Mijatović - Slobodna-Bosna.ba

Advertisements

Ona će preuzet će dužnost povjerenika Vijeća Evrope za ljudska prava 1. aprila 2018. godine na mandat od šest godina, bez mogućnosti obnove mandata.

Povjerenik Vijeća Evrope za ljudska prava neovisna je i nepristrasna institucija koju je Vijeće Evrope uspostavilo 1999. godine s ciljem promidžbe svijesti i poštivanja ljudskih prava u 47 država članica Vijeća Evrope, prenosi “N1“…

Dunja Mijatović, ekspertica za ljudska prava i medijske politike i jedna od osnivačica Regulatorne agencije za komunikacije BiH. Obavljala je i dužnost predstavnice za slobodu medija OSCE-a.

Za vrijeme mandata, kontinuirano je radila na rješavanju problema s kojima se nose novinari u regionu koji pokriva OSCE, od sigurnosti i radnih uslova novinara, do uloge novih tehnologija i procesa digitalizacije, a posljednjih godina posebnu pažnju posvetila je problemu online zlostavljanja novinarki i promovisanju njihove sigurnosti.

Za svoj rad nagrađena je Charlemagne medaljom za evropske medije, koja se dodjeljuje evropskim ličnostima koje su dale veliki doprinos u oblasti medija.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh