BiH

Evropska komisija: Bosna i Hercegovina ostaje bez radnika

Broj novozaposlenih u BiH je nastavio da raste, mada nešto sporijim tempom.

Zanat - Nezavisne.com

Advertisements

Prema podacima najnovijeg kvartalnog Ekonomskog izvještaja o napretku Evropske komisije za zemlje zahvaćene procesom proširenja, alarmantan podatak je da je u BiH sve manje radnika, najvjerovatnije usljed imigracije.

Evropska komisija navodi da je u oktobru prošle godine zabilježeno 15.000 radnika više nego u oktobru godinu ranije, ali je istovremeno registrovano 34.000 manje zaposlenih…

“Činjenica da je broj registrovanih nezaposlenih značajno veći nego broj novoregistrovanih zaposlenih implicira smanjenje ukupne radne snage u BiH za 1,2 posto”, navedeno je u izvještaju.

Istovremeno, kako ističu, nezaposlenost mladih i dalje iznosi 60 posto.

U Komisiji sugerišu da je javni sektor, u odnosu na 2015. i 2016. godinu, više trošio u 2017. godini, nego što to pokazuju zvanični podaci.

Naime, oni ukazuju na podatke Centralne banke da su javni prihodi u 2017. godini porasli za osam posto u prva tri kvartala prošle i pretprošle godine. Također, pozivajući se na zvanične podatke, došlo je do značajnog rasta potrošnje u trećem kvartalu, posebno u dijelu koji se odnosi na grantove, podsticaje i dobra i usluge.

Evropska komisija je istakla da bh. podaci pokazuju rast proizvodnje od oko tri posto, te indirektno ukazuje na moguće statističko uljepšavanje podataka.

Naime, oni ističu da preliminarna analiza podataka o troškovima pokazuje da je rast proizvodnje zapravo iznosio 0,8 posto. Kako navode, analiza podataka po potrošnji pokazuje nestabilniju i slabiju dinamiku rasta sa godišnjim rastom u prvom kvartalu od 0,3 posto, padu proizvodnje od 0,6 posto u drugom kvartalu i rastu od 2,3 posto u trećem kvartalu 2017. godine.

“Značajna razlika u brojevima na strani proizvodnje i na strani potrošnje ukazuje na probleme u statističkom sistemu zemlje”, upozorili su u Evropskoj komisiji.

Prema podacima Evropske komisije, deficit u trećem kvartalu prošle godine je iznosio 4,7 posto, što je za 0,1 posto više u poređenju sa septembrom 2016. godine.

Zabilježen jej rast izvoza od 18 posto u prvih 11 mjeseci 2017. godine.

“Ovaj snažan rast u najvećem dijelu je rezultat jačeg izvoza u susjedne zemlje, prevashodno u Hrvatsku i Sloveniju, čiji udio u izvozu iznosi ukupno 5,2 odsto. Udio izvoza u trgovini s EU, uključujući Sloveniju i Hrvatsku, iznosi 12 odsto ukupnog porasta, dok je udio izvoza ka zemljama u zapadnom Balkanu iznosio 4,2 odsto”, navedeno je. Dodali su da je uvoz robe široke potrošnje u prvih 11 mjeseci 2017. manje rastao nego njen izvoz.

Prema podacima Evropske komisije direktne strane investicije su doprinijele sa 2,2 posto ukupnom bruto domaćem proizvodu, u odnosu na 1,3 posto u prethodnoj godini.

Također, navodi se da su najveći investitori u BiH bili Hrvatska, Austrija i Saudijska Arabija.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh