BiH

Bosanca su zadržali na granici i shvatili da postoji još jedna osoba koja koristi njegovo ime!

Krađa identiteta sve je učestalija pojava u svim zemljama sveta, a ni Bosna i Hercegovina nije izuzetak.

Lična karta - Telegraf.rs

Advertisements

Poznati su brojni slučajevi u kojima se tuđim dokumentima sklapaju lažni ugovori, kupuje, posluje… Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH u svom je dosadašnjem radu imala nekoliko slučajeva koji su upućivali na krivično djelo nedozvoljenog ili neovlaštenog korištenja ličnih podataka koje je dostavila organima gonjenja, kazali su “Feni” iz te agencije…

Emir Felić samo je jedan od brojnih građana čiji su lični podaci zloupotrebljeni. Prilikom kontrole pasoša pri putovanju u Njemačku zadržan je na graničnom prelazu u cilju utvrđivanja da je li putna isprava vjerodostojna.

Utvrđeno je da je moj pasoš legalno izdat, međutim, počevši od mjesta i datuma rođenja, imena roditelja, utvrđeno je da postoji osoba koja koristi potpuno iste podatke. Prilikom upoređivanja podataka po izgledu te osobe konstatovano je da je riječ o sasvim drugoj osobi. Postoje dvije osobe koje koriste potpuno iste podatke.

Primjera radi, zabilježen je slučaj kada je na osnovu kopije lične karte registrovano preduzeće na fizičko lice, bez njenog znanja, a koja je nakon toga imala ogromne probleme jer su joj se pripisale obaveze nastale u radu tog preduzeća.

Drugi slučaj odnosio se na promjenu biračke opcije za glasanje u odsustvu. Radilo se o promjeni biračke opcije osobi, na osnovu kopije lične karte, bez njenog znanja. Osoba koja je to učinila krivično je procesuirana, a Agencija je provela postupak prema Centralnoj izbornoj komisiji BiH, što je okončano presudom Suda BiH.

Imajući u vidu činjenicu da su navedene zloupotrebe ličnih podataka proizašle iz nezakonitog pribavljanja kopije lične karte, Agencija poseban značaj u svom radu daje upravo kontroli pribavljanja njihovih kopija.

Svaka kopija lične karte stvara rizik od zloupotrebe, što je to prepoznato i od zakonodavca, pa je Zakonom o ličnoj karti državljana BiH propisano da se kopija lične karte može pribaviti samo ako je to propisano zakonom.

Generalno, zaštita ličnih podataka je živa materija i apsolutnu zaštitu nije moguće ostvariti, jer se radi o postupku i odgovornosti pojedinaca, ističu iz Agencije i dodaju kako je ljudski faktor sigurno najslabija karika u sistemu zaštite ličnih podataka kod svakog kontrolora.

Međutim, adekvatnim ispunjavanjem zakonskih obaveza, propisivanjem i primjenom tehničkih i organizacijskih mjera, djeluje se preventivno kako bi se spriječila nezakonita i neovlaštena obrada ličnih podataka, a što će svakako uticati i da se mogućnost krađe identiteta svede na minimum.

U tom cilju, iz Agencije upozoravaju kako i sami građani trebaju da preduzmu određene mjere, uključujući fizičku zaštitu svojih ličnih podataka i dokumenta na kojima su oni sadržani, kao i da svoje identifikacione podatke ne čine dostupnim putem interneta i drugih medija koje ne mogu u potpunosti da se kontrolišu.

Agencija u granicama svojih kapaciteta aktivno radi na podizanju svijesti građana o značaju zaštite ličnih podataka, a kao prioritet u prošloj godini, što će se nastaviti i u ovoj, jesu djeca kao rizična kategorija.

Iz Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH podsjećaju kako je obveza svih kontrolora (javnih organa, pravnih i fizičkih osoba) koji vrše obradu ličnih podataka, da ispoštuju Zakon kao opšti propis, kao i druge propise koji sektorski regulišu obradu ličnih podataka za koju su oni nadležni.

Jedna od zakonskih obaveza svakog kontrolora odnosi se i na donošenje plana sigurnosti ličnih podataka kojim će se odrediti tehničke i organizacione mjere za sigurnost ličnih podataka.

Takođe, naglašavaju kako nije dovoljno samo propisati mehanizme za zaštitu ličnih podataka već ih konstantno primjenjivati u praksi, unaprijeđivati i vršiti kontrolu primjene tih mehanizama.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh