BiH

Upućeno već 300 vozila: Evo zbog čega sve policija u KS šalje vozila na vanredni tehnički pregled

Proteklu 2017. godinu u Kantonu Sarajevo (KS) obilježile su brojne saobraćajne nesreće sa smrtnim posljedicama, a nerijetko su žrtve bile i pješaci.

Kontrola saobraćaja - Faktor.ba

Advertisements

MUP KS stoga je poduzimao različite aktivnosti na terenu kako bi se stanje sigurnosti saobraćaja popravilo, a jedna od standardnih mjera bilo je i upućivanje motornih vozila na vanredni tehnički pregled, ukoliko su policijski službenici procijenili da za tim ima potrebe.

U prošloj godini policijski službenici Jedinice za saobraćaj MUP-a KS uputili su ukupno 336 motornih vozila na vanredni tehnički pregled.

Kako su istakli iz ovog MUP-a, policijski službenici izdaju pismeni nalog o upućivanju vozila na vanredni tehnički pregled, zbog osnovane sumnje na neispravnost: uređaja za upravljanje, uređaja za zaustavljanje i vozila koje je u saobraćajnoj nezgodi toliko oštećeno da se opravdano može zaključiti da su na njemu oštećeni sklopovi i uređaji koji su bitni za sigurnost saobraćaja.

“Također, vozilo može biti upućeno na vanredni tehnički pregled zbog osnovane sumnje na neispravnost uređaja za pogon na tečni gas, uređaja za spajanje vučnog i priključnog vozila, i vozila koje izduvnim gasovima ili na drugi način prekomjerno zagađuje vazduh, kao i vozila koje proizvodi prekomjernu buku”, naveli su za “Fokus” iz MUP-a KS…

Ako vozač odbije da zbog ovih razloga podvrgne vozilo vanrednom tehničkom pregledu, nadležni organ koji je uputio vozilo na vanredni tehnički pregled isključit će vozilo iz saobraćaja, privremeno oduzeti potvrdu o registraciji dok se neispravnost ne otkloni.

“Isto će se postupiti ukoliko se na vanrednom tehničkom pregledu potvrdi neispravnost zbog koje je vozilo upućeno na vanredni tehnički pregled ili se ustanovi druga neispravnost za koju je propisano isključivanje vozila iz saobraćaja”, istakli su iz MUP-a KS.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh