BiH

Državni službenici u KS najavili generalni štrajk

Sindikat kantonalnih državnih službenika i namještenika na današnjoj sjednici u Sarajevu odlučio je da će Vladi Kantona Sarajevo (KS) uputiti posljednje upozorenje za organizovanje sastanka na kojem treba postići dogovor o Granskom kolektivnom ugovoru za KS, Zakonu o platama, te o još nekoliko rješenja.

Vlada KS - Faktor.ba

Advertisements

Vladi KS je poručeno da, ukoliko se ne iznađu prihvatljiva rješenja, slijedi generalni štrajk državnih službenika i namještenika u Kantonu Sarajevo, piše “Fena”…

Na sjednici kojoj su prisustvovali članovi sindikalnih odbora svih šest sindikalnih organizacija tog reprezentativnog sindikata istaknuto je da se radnici iz ove grane moraju izjednačiti sa ostalima u KS, poput radnika u obrazovanju, zdravstvu, policiji.

“Trend urušavanja naših prava se iz godine u godinu nastavlja, a mi samo tražimo ono što nama pripada. Tražimo granski kolektivni ugovor na nivou KS, a ne na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, međutim, za to u Vladi KS nemaju sluha”, rečeno je danas.

Istaknuto je da Sindikat traži granski kolektivni ugovor kako bi se izbjegle radničke tužbe te da će biti zatraženo da se i za ovu granu uvede satnica, a ne da postoji osnovica kao dosad.

Sindikat također traži i ukidanje boda u okviru Zakona o platama, o kojem se treba postići dogovor na osnovu opravdanih sindikalnih zahtjeva i relevantnih ekonomskih parametara.

Ističu da su izgubili strpljenje i da ne žele više gledati kako drugi ostvaruju svoja prava u punom kapacitetu, dok se prava državnih službenika i namještenika opstruišu.

Tvrde da u ovoj grani ne postoji trka više reprezentativnih sindikata već da postoji jedan reprezentativni sindikat u KS, a to je Sindikat kantonalnih državnih službenika i namještenika Sarajevo, dok ostali sindikati u svom članstvu imaju manji dio državnih službenika i namještenika.

“Nadamo se da će Vlada KS udovoljiti našim zahtjevima kao što su učinili obrazovanju, policiji i zdravstvu, te time spriječiti nezadovoljstvo državnih službenika i namještenika koje će iskazati štrajkom”, poručeno je sa današnje sjednice.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh