BiH

Šarović sa delegacijom WTO: BiH veoma blizu članstva u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji

“Bosna i Hercegovina je veoma blizu historijskog potpisivanja punopravnog članstva u Svjetskoj trgovačkoj organizaciji (WTO)”, zaključeno je nakon sastanka ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića i delegacije WTO predvođene ambasadorom u misiji Bugarske pri WTO u Ženevi i predsjedavajućim WTO Radne grupe za BiH Atanasom Paparizovim, javlja Anadolu Agency (AA).

No image - Haber.ba

Otklonjene su ključne prepreke i preduzimaju se posljednji koraci za pristupanje WTO a tokom narednog mjeseca uslijediće završni pregovori sa Brazilom, Ukrajinom i Rusijom.

Ukrajini i Brazilu već smo dali finalnu ponudu i tu više ne vidimo nikakve prepreke. Kada je Rusija u pitanju, ovih dana ćemo u proceduru uputiti pripremljenu Odluku o kvaliteti tečnih naftnih goriva, i o tome obavijestiti rusku stranu što bi u ovom momentu trebalo biti dovoljno“, istakao je Šarović, naglašavajući da “očekuje pozitivno mišljenje entiteta na Odluku, kako bi vrlo brzo bila usvojena na Vijeća ministara BiH“.

Delegacija WTO ocijenila je da je BiH u posljednje vrijeme napravila veliki progres u pregovorima i ispunjavanju uslova za članstvo u WTO, posebno ističući zalaganje ministra Šarovića.

Posvećenost ministra Šarovića ovom procesu dovela je do toga da sada možemo govoriti o tome da je pristupanje BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji veoma blizu i sa te strane BiH će imati našu punu podršku“, istakao je ambasador Paparizov.

Sastanci Radne grupe u Ženevi biće održani u februaru i maju a Paparizov je izrazio optimizam da će konačna odluka o punopravnom članstvu BiH u WTO biti donesena krajem jula ove godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh