BiH

Šarović zatražio poduzimanje hitnih mjera povodom zabrane izvoza jabuka

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Mirko Šarović, ocijenio je da su zloupotrebe bh. kompanija i inspekcijskih organa u trgovini voćem s Ruskom Federacijom direktna posljedica lošeg sistema kontrole.

Jabuke - Indikator.ba

Advertisements

“Taj sistem nužno je hitno unaprijediti da bi bio efikasan i da bi slične slučajeve bilo moguće brzo prepoznati, riješiti i sankcionisati”, naglasio je Šarović u saopštenju.

S ciljem sprečavanja dalje zloupotrebe i velike štete za poljoprivredni sektor, a koje ozbiljno ugrožavaju ekonomiju zemlje i utiču na kredibilitet i ugled BiH, Šarović je zatražio od nadležnih institucija da odmah unaprijede sistem registra izvoznika voća i povrća u Rusku Federaciju, te da se na veći nivo podignu odgovornosti fitosanitarne inspekcije koja izdaje fitosanitarne certifikate, kao i privrednih komora koje imaju važnu ulogu u izdavanju dokumenata o domaćem porijeklu proizvoda…

Šarović zahtijeva i pokretanje odgovornosti i sankcionisanje odgovornih u ovom konkretnom slučaju, a s obzirom na to da se radi o ozbiljnim zloupotrebama i falsifikovanim javnim ispravama, Šarović nužnim smatram angažovanje i drugih nadležnih organa.

Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH saopšteno je da je Šarović danas održao hitne konsultacije s nadležnim tijelima povodom uvođenja zabrane izvoza jabuka iz BiH u Rusiju, te da će razgovori o ovome biti nastavljeni s nadležnim entitetskim institucijama, a očekuje se i uskoro zakazivanje sastanka s ruskom stranom.

“Ponovni povratak na rusko tržište bit će težak i on, prije svega, zavisi od pravovremenih i efikasnih mjera koje budemo precizirali i sproveli”, kazao je Šarović.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh