BiH

Banjalučani, Tuzlaci i Sarajlije dnevno bace 500 tona hrane

Velike količine hrane svakodnevno se nađu na deponijama gradova u BiH, a nadležne institucije i stručnjaci apeluju na edukaciju potrošača i primjenu prakse evropskih zemalja koja bi mogla smanjiti ovaj problem.

Pretraga kontejnera - Depo.ba

Advertisements

Dok se hrana nemilice baca, širom regije i Evrope milioni ljudi gladuju.

Prema rezultatima godišnjih analiza javnih preduzeća, građani Sarajeva, Tuzle i Banja Luke dnevno bace najmanje 500 tona hrane.

Podaci se odnose na regionalne deponije za kompletnu tuzlansku i banjalučku regiju, dok se istraživanje za Sarajevo odnosi samo na gradsku deponiju.

“Pored svega što se nađe u kontejnerima, zaista ima mnogo hrane i ostataka hrane. Prema našim analizama, čak hrana čini udio od oko 10 posto ukupnog dnevnog otpada u Sarajevu. Dakle, ako uzmemo u obzir da Sarajevo na dnevnoj bazi proizvede između 600 i 650 tona otpada, onda je jasno da je u tom otpadu između 60 i 65 tona hrane koja dnevno završi na deponiji”, kazao je portparol sarajevskog preduzeća “Rad”, Mirza Ramić…

Osim namirnica koje završe u kontejnerima, veliki problem je i hrana koja propada u fabrikama, skladištima, trgovinama.

Kako Ramić ističe, česte su situacije da u kontejnerima, naročito pored tržnih centara i otvorenih pijaca, zaposlenici “Rada” pronalaze pune gajbe voća i povrća ili drugih prehrambenih proizvoda.

“Neki su počeli truhnuti, a nekima je istekao rok trajanja. Mislim da bi se ovaj otpad mogao bolje iskoristiti”, kazao je Ramić.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh