BiH

Pušenje na javnim mjestima: Za pepeljaru na stolu od 1.000 do 6.000 KM

Nacrt zakona o zaštiti zdravlja stavnovništva od duhanskih proizvoda u bh. entitetu RS stigao je u entitetsku parlamentarnu proceduru i predviđa oštre novčane kazne za sve one koji u zatvorenom javnom prostoru dozvole pušenje.

Pušenje - Faktor.ba

Advertisements

Novčanom kaznom od 2.000 do 6.000 maraka kaznit će se pravno lice ako dozvoli pušenje duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, a od 1.000 do 3.000 KM fizičko lice. Predviđene su i kazne za preduzetnike i to od 1.000 KM do 3.000 KM, piše “Faktor“…

“Novčanom kaznom od 1.000 do 3.000 KM kaznit će se za prekršaj pravno lice ako postavi pepeljare i druge posude namijenjene za odlaganje pepela u javnom prostoru na kojem je po ovom zakonu pušenje zabranjeno”, istaknuto je u spomenutom nacrtu zakona, a koji je predložen za dnevni red predstojeće redovne sjednice Narodne skupštine bh. entiteta RS, planiranu za 6. februara.

Nadležni očekuju da će se donošenjem ovog zakona doprinijeti unapređenju zdravlja stanovništva i osigurati podizanje svijesti i promjene ponašanja i praksi u vezi sa štetnošću pušenja.

“Pravo svakog građanina je da živi i radi u okolini bez duhanskog dima”, navedeno je u nacrtu zakona.

Ranija istraživanja rađena u bh. entitetu RS pokazala su da puši svaki četvrti stanovnik starosti od 15 do 65 godina. U nacrtu Strategije zaštite zdravlja stanovništva u narednih pet godina, ističe se da više od milijarde pušača širom svijeta živi u zemljama sa niskim i srednjim dohotkom, gdje je ujedno i najveći teret bolesti i smrti povezanih sa upotrebom duhana.

“Bez obzira na mjere koje su do sada poduzete u oblasti kontrole duhana, slično zemljama širom svijeta, pušenje i dalje predstavlja značajan javnozdravstveni problem i u (bh. entitetu) RS. Najčešći uzroci umiranja su oboljenja iz grupe bolesti sistema krvotoka, malignih bolesti i bolesti sistema za disanje, za koje se pouzdano zna da su povezani i sa pušenjem”, naglašeno je u ovoj strategiji.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh