BiH

Šepić: “PSVE će razmatrati i Izvještaj o stanju u BiH”

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Senad Šepić izjavio je za “Fenu” da će Parlamentarna skupština Vijeća Evrope na zasjedanju tokom naredne sedmice razmatrati i Izvještaj o stanju u BiH i usvojiti rezoluciju o našoj zemlji…

Senad Šepić - Slobodna-bosna.ba

Advertisements

“Prijedlog rezolucije kojega su pripremili izvjestioci i jednoglasno usvojio Monitoring komitet Vijeća Evrope je prilično balansiran dokument koji, s jedne strane pozdravlja neke pomake u zemlji vezane za dogovor oko usvajanja reformske agende i organizacije popisa stanovništva, a s druge izražava zabrinutost zbog izostanka rezultata vezanih za provođenje Stategije za procesuiranje ratnih zločina i završetka procesa pronalaženja nestalih“, navodi Šepić.

Također, dodaje on, ponovo ukazuje na obavezu provođenja izbora u Mostaru, te provođenje odluke Ustavnog suda o sastavu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i konačno provođenje odluke “Sejdić i Finci” koja već osam godina čeka na rješavanje.

“U rezoluciji o BiH se jasno osuđuje nacionalistička i etnička retorika koja je dominantna, te se poziva na jačanje demokratskih institucija, usvajanje transparentnog zakona o sukobu interesa i finansiranju političkih stranaka, te intenziviranju borbe protiv korupcije i kriminala u BiH. Dakle, jasno su ponovljene obaveze koje naša zemlja mora uraditi i na koje su se naše vlasti obavezale“, kazao je Šepić.

Prema njegovim riječima, “Vijeće Evrope je svjesno da današnja vlast nema kapacitet, pa ni političke volje da to uradi, ali će institucije Vijeća Evrope nastaviti svoj monitoring i tražiti mogućnost da pomogne evropsku perspektivu BiH“.

“Ono što je posebno loše za našu zemlju je da se evropska javnost i politika može upoznati, kroz ovakve dokumente, da vlasti BiH više puta preuzimaju obaveze, daju obećanja i rokove, ali malo ili ništa konkretno čine. To je vidljivo i kroz ovu rezoluciju i jako je štetno za kredibilitet i imidž naše zemlje u međunarodnim odnosima“, ocijenio je Šepić.

Osim ove rezolucije, tokom januarskog zasjedanja će BiH biti aktuelna i kroz jednu drugu temu, a to je izbor komesara za ljudska prava Vijeća Evrope, jer je jedan od najozbiljnijih kandidata za ovu poziciju Dunja Mijatović iz Bosne i Hercegovine.

“Intenzivno smo u zadnje vrijeme radili na tome da dobijemo podršku naših evropskih prijatelja i očekujemo da naša Dunja bude izabrana, što bi bila velika pobjeda za našu zemlju i događaj koji bi otvorio nove, pozitivne priče iz i za Bosnu i Hercegovinu nadalje“, izjavio je Šepić.

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Senad Šepić, zamjenica predsjedavajućeg Borjana Krišto i članovi Delegacije Mladen Bosić, Milica Marković i Damir Arnaut učestvovat će na Prvom dijelu redovnog zasjedanja PSVE-a, koji se od 22. do 26. januara održava u Strazburu.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh