BiH

Nakon 24 godine pronašao dječaka kojeg je upoznao u ratnom Visokom

Zahvaljujući društvenim mrežama i angažmanu novinara lokalnog visočkog portala, jedan kanadski vojnik, koji je u Visokom boravio 1994., nakon 24 godine stupio je u kontakt s dječakom kojeg je upoznao u tom gradu, a s kojim mu je jedina poveznica bila zajednička fotografija. Justin Frye 1994. je služio u jedinici UNPROFOR-a u tada ratom zahvaćenoj Bosni.

Justin Frye i Amir Bajramović - Avaz.ba

Advertisements

Živio sam u Visokom, sjeverozapadno od Sarajeva. Naš kamp zvao se CANBAT 2. Jedna od mojih odgovornosti bilo je i osiguravanja sletišta za helikoptere UN-a. Pored samog sletišta bilo je nekoliko kuća, a svaki put kada smo ga osiguravali, iz tih kuća na ogradu je dolazio jedan mali dječak. Ubrzo sam se sprijateljio s njim, njegovo ime bilo je Amir. Počeo sam donositi neke slatkiše Amiru. Moja mama također je poštom slala stvari za njega, slatkiše, olovke, flomastere i sat. Sjećam se koliko je samo bio uzbuđen zbog tog sata“, napisao je Justin na svom Facebook profilu, nakon što je saznao da je Amir živ, da je sad već odrastao čovjek i roditelj i da živi u Švedskoj.

Amir Bajramović – Avaz.ba

Justin Frye – Avaz.ba

Iako u ratno vrijeme nije bilo mobitela ni digitalnih fotoaparata, on je uspio napraviti fotografiju s Amirom. Kasnije je kanadski vojnik, kako kaže, često razmišljao o BiH i o Amiru, koji mu je postao simbol tog perioda života.

“Uvijek sam čuvao njegovu sliku. Često sam se bavio mišlju da ga pronađem i vratim se u Bosnu“, napisao je Justin na Facebooku.

Džastin i Amir vrlo brzo su se povezali putem društvenih mreža, a prema svemu sudeći, slijedi ponovni susret, ali ovaj put u mnogo ljepšem ambijentu od onog ratnog. Na Justinove riječi na Facebooku, reagirao je i Amir Bajramović.

Te 1994. godine životi Bosanaca bili su ispunjeni tugom, bolom i strahom. U tom vremenu, kada je bilo lakše plakati nego smijati se, jedan divan vojnik i prije svega čovjek nasmijavao je lice jednog malog dječaka. Danas taj dječak ima 32 godine, i postao je otac, a svoje dijete učit će da bude dobra osoba kakav je Justin. Nije lako bilo biti čovjek u vremenu ratnog ludila, gdje je i tvoj život bio također ugrožen. Ali, za Justina to nije bio problem! Zato mi je drago da smo se nakon 24 godine ponovno povezali”, navodi Bajramović.

Pozitivni komentari

“Dragi moj prijatelju, želim tebi, tvojoj mami i cijeloj tvojoj porodici čitav svijet sreće i hvala vam na svemu što ste učinili za mene i svu drugu djecu”, napisao je Amir na svom Facebook profilu, gdje je, naravno, označio i Justina, kao i njegovu majku, a zajedno su dobili brojne pozitivne komentare, piše “Avaz“…


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh