BiH

Vlada USK priznaje greške: “Esencijalna lista bit će dopunjena”

Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Husein Rošić naglasio je u petak, nakon sjednice Vlade USK, da su ministri tokom rasprave o Odluci o listi lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja USK, najviše zamjerki imali na procedure donošenja liste.

Apoteka - Facebook

Rošić napominje da nije moguće komentarisati o kojem proizvođaču lijeka se radi i zašto je neko od proizvođača lijekova izostavljen jer to radi nadležna komisija.

“Predložili su da se resorni ministar zaduži da se u roku od 60 dana dostavi novu odluku o već raspisanom javnom pozivu, s tim da se imenuje nova komisija”, pojasnio je premijer ističući da su postojale određene greške u procedurama.

Takav prijedlog je i podržan, ali Rošić tvrdi da to neće imati uticaj na pacijente jer na snazi ostaje dosadašnja esencijalna lista.

Izrazio je očekivanje da će resorni ministar ubrzati donošenje odluke i da će kantonalna lista biti usklađena s federalnom esencijalnom listom lijekova što i je zakonska obaveza, dodajući da je važno da članovi komisije poštuju propise, pravilnike i procedure kako ne bi bilo sumnji.

Ministar zdravstva i socijalne politike Unsko-sanskog kantona Hazim Kapić kazao je da je lista usvojena 2. novembra prošle godine, dodajući da je danas razmatran prijedlog dopuna.

“Ona lista je objavljena u Službenom glasniku USK-a 9. januara i u funkciju je trebala biti puštena 17. januara, a dopune koje smo danas razmatrali trebale su ispraviti sve nepravilnosti i greške koje su nastale kada su u pitanju pojedini proizvođači”, dodao je Kapić.

Da je danas usvojena ta dopuna, ministar Kapić kaže da bi sada USK imao kompletnu listu koja je usklađena s federalnom esencijalnom listom, ali sada će se nastaviti koristiti lista koja je, tvrdi ministar, protežirala određene proizvođače lijekova i nije usklađena s federalnom.

Mišljenja je da Vlada USK na sebe preuzima odgovornost za eventualna optuživanja ukoliko se određeni proizvođači jave zato što ta lista nije usklađena. Stava je da je komisija odradila dobar dio posla, podsjećajući da je smijenio jednog člana komisije za kojeg smatra da je napravio proceduralnu grešku.

Domaći proizvođači žalili su se na esencijalnu listu u USK tvrdeći da su zakinuti te da se preferiraju strani proizvođači kao i da utvrđena lista nije u skladu s federalnim zakonom o lijekovima.

Najveći proizvođač lijekova u BiH, Bosnalijek upozoravao je da je na novoj listi neopravdano izostavljeno 35 njihovih lijekova, prenosi “NAP“…


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh