BiH

Sarajevske vlasti žele naplaćivati korištenje imena “Sarajevo”

Grad Sarajevo traži od svih koji koriste naziv grada u imenu svoje Facebook stranice da plate naknadu gradu.

Grad Sarajevo - TravelingBuzz.com

Advertisements

Administratori ovakvih stranica dobili su upozorenje iz gradske uprave da moraju platiti određenu naknadu ili će Gradska uprava biti primorana da se obrati Facebook timu i reaguje pravnim putem.

Također, administratori stranica koje u svom nazivu imaju ime “Sarajevo” se pozivaju na razgovor kako bi se sklopio dogovor…

Gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka, kazao je kako je Pravobranilaštvo Grada dužno u sklopu svojih nadležnosti raditi na zaštiti pravnih i imovinskih interesa Grada i građana.

Pozvao se na Uputstvo o primjeni odredbi odluke o upotrebi grba, imena i isticanju zastava Grada Sarajeva koje je on donio 26.9. prošle godine, a u skladu sa članom 69. Zakona o organizaciji organa uprave u Federaciji BiH i članom 76. stav 1. Statuta Grada Sarajeva.

Iz Uputstva koje je on donio izdvojio je član 2. stav 1. u kojem se navodi da se “Upotreba imena Grada Sarajeva može odobriti pravnim licima radi unošenja u firmu, odnosno, naziv pravnog lica i u naziv proizvoda ako njihova djelatnost ne narušava ugled Grada Sarajeva i doprinosi njegovoj afirmaciji.”, te stav 4. u kojem se kaže da su “Pravna lica dužna plaćati godišnju naknadu u skladu sa odredbama člana 17. i 18. Odluke o upotrebi grba, imena i isticanju zastave Grada Sarajeva”.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh