BiH

Prijedor rekorder prema broju maglovitih dana

Bh. grad Prijedor nosi titulu grada s najvećom količinom magle i brojem maglovitih dana.

Magla u saobraćaju - 6yka.com

Advertisements

“Grad rekorder. U 1997. godini smo imali 129 maglovitih dana, u prošloj je to bilo 67, a 2012. godine evidentirana su 64 takva dana. Godišnje, bukvalno, pod maglom imamo tri do četiri mjeseca”, kazao je ekolog i meteorološki saradnik u Hidrometeorološkoj stanici, Branko Stojanović.

Uz dobro opremljenu stanicu, koja sadrži sve potrebno, od termografa kojim se mjere temperatura i relativna vlažnost, pa do mjerača kiše, prati se kvaliteta zraka…

“Najveći zagađivači i dalje su automobili i individualno grijanje na ugalj, jer industrije ima, ali malo. Uglavnom, kad je riječ o zagađenju, ne izlazi se iz dozvoljenih parametara”, kazao je Stojanović.

Naglašava da u kratkoj priči o vremenu koja se mjeri godinama u 2005. je bilo najviše snježnih dana 66, a u prošloj 35.

“U 2016. imali smo samo 11 dana sa snježnim pokrivačem, a ovu zimu provodimo uz samo tri takva dana, u decembru prošle godine”, kazao je Stojanović.

Prema dosadašnjim mjerenjima Hidrometeorološke stanice, najviša temperatura u Prijedoru izmjerena je u avgustu 2013. i iznosila je 41,8 stepeni Celzijusa, a najniža u januaru 2003. godine, -24 stepena.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh