BiH

Na području Kantona Sarajevo registrovano 880 klizišta

Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo je sa predstavnicima općina, projektantskih i izvođačkih firmi, danas organizovao sastanak na kome se razgovaralo o problemima i strategiji sanacije klizišta u KS-u.

Klizište - Dron.ba

Advertisements

Koordinator za sanaciju klizišta Zavoda Fuad Babić kaže da je trenutno na području Kantona Sarajevo registrovano 880 klizišta.

Na području općine Centar postoje 152 klizišta, Starog Grada 116, Novog Sarajeva 108, Novog Grada 183, Ilidže 15, Vogošće 218, Ilijaša 53, Trnova 13, Hadžića 10…

Tokom 20 godina sanirano je više od 200 klizišta. Ako se nastavi ovim tempom, za sanaciju trenutno aktivnih klizišta bit će potrebno skoro 100 godina.

“Glavni uzroci pojave klizišta je 50 posto bespravna gradnja, a 50 posto katastrofalna situacija sa kanalizacionom i vodovodnom mrežom. Jer gdje god smo došli da saniramo klizište, 30 posto je sanacija klizišta, 70 posto je zamjena vodovodnih, kanalizacionih sistema na tom lokalitetu”, kazao je Babić.

Naveo je da je prošle godine urađeno 39 projekata, od kojih je 10 bila izrada projektne dokumentacije, a ostali sanacija klizišta u KS.

Najveći broj klizišta saniran je na području općine Vogošća, potom općine Centar, Novi Grad i Hadžići.

Profesor geologije Zlatko Langof podsjeća da prije 50 godina u Sarajevu bi se pojavilo jedno do dva klizišta, a danas je sve u pokretu, godišnje se pojavi po stotinjak klizišta.

“Za pojavu klizišta ne treba kriviti klimatske promjene, nego da je glavni uzrok bespravna gradnja”, kazao je Langof, te pojasnio da se danas može graditi na svim terenima, bez obzira na to da li je tlo pogodno za gradnju.

On smatra da treba građane treba edukovati o tome kako i gdje mogu graditi, upoznati ih sa rizicima gradnje objekta na terenima koji nisu za to podobni.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh