BiH

“Ne učestvujte u duhovnim seminarima po svadbenim salonima, hotelima i kinima”

Biskup Ratko Perić uputio je pismo svim župnim uredima Trebinjsko-mrkanske biskupije povodom duhovnih seminara koje će širom Hercegovine održati hrvatski harizmatik Mijo Barada.

Biskup Ratko Perić - Jabuka.tv

Advertisements

Pismo biskupa Perića prenosimo u cijelosti:

Neki su nas župnici upozorili, a i neki portali prenose vijest da će “poznati hrvatski harizmatik” Mijo Barada, kako ga isti ti portali nazivaju, održati “duhovne seminare” na nekim mjestima u Hercegovini, na primjer u Čapljini, 17. januara – hotel Mogorjelo; u Širokom Brijegu, 18. januara – kino Borak i u Sovićima (župa Gorica), 19. januara – svadbeni salon Valentino…

Ne ulazim u pitanje organizatora samoprozvanih “katoličkih laičkih zajednica”, koje kao takve ni na civilnom području nisu zakonite jer ne mogu biti kao katoličke ni registrovane ako, shodno pozitivnim zakonskim odredbama ove države, od ovoga Ordinarijata nisu zatražile i primile saglasnost.

Ne ulazim ni u pitanje osobe voditelja takvih “duhovnih seminara”, koliko god “nacionalno i internacionalno” bio poznat, a koji se nije ni usmeno ni napismeno obraćao ovom Ordinarijatu da protumači o kakvu se “duhovnom seminaru” radi.

Odgovoran za katolički nauk i svjestan da u ovoj mjesnoj Crkvi postoji dostatan broj kvalifikovanih i zaduženih svećenika koji se redovno brinu o duhovnom, sakramentom i liturgijskom životu svojih župljana, ovim molim župnike i sve svećenike službenike ove Crkve, sve redovnike i redovnice i sve vjernike laike na području Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije da ovakve oblike “duhovnih seminara” po hotelima, kinima i svadbenim salonima ne podstiču, ne promovišu i u njima uopšte ne učestvuju.

S poštovanjem vas pozdravljam
Ratko Perić, biskup


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh