BiH

Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio budžet za 2018. godinu

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH danas je na vanrednoj sjednici koja je trajala više od pet sati usvojio budžet FBiH za 2018. godinu.

Parlament FBiH - 6yka.com

Advertisements

Budžet je usvojen sa 57 glasova za, 20 glasova protiv i jednim suzdržanim glasom.

Nijedan amandman na današnjoj sjednici Parlamenta nije prihvaćen, pa tako sve amandmane koje je ranije odbila Vlada FBiH, odbio je i Predstavnički dom Parlamenta FBiH…

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH očitovao se o ovogodišnjem budžetu FBiH, zakonu o njegovom izvršenju te dopuni Zakona o budžetima u FBiH čiji je cilj osiguranje finansiranja Grada Mostara u 2018. godini.

“Pred vama je više nego kvalitetan, ali i realan dokument”, kazao je premijer Fadil Novalić zastupnicima.

Vlada je predložila budžet u iznosu od 2,88 milijardi KM, što je povećanje za 135 miliona KM u odnosu na prošlogodišnji budžet. Finansiranje budžeta temeljeno je na domaćim izvorima, prvenstveno obveznicama koje su planirane u iznosu od 150 miliona KM.

Ukupni transferi koji se doznačavaju Zavodu PIO planirani su u iznosu od 258 miliona KM, za 5 miliona KM više nego u 2017. godini. Transfer drugim nivoima vlasti i fondovima za štete nastale usljed poplava i klizišta planiran je u iznosu od 1,8 miliona KM, odnosno za milion više nego prethodne godine.

Među najznačajnijim projektima su ulaganja u putnu infrastrukturu. Za te namjene planirana su 183 miliona KM koja će putem Federalnog ministarstva saobraćaja i komunikacija biti usmjerena za izgradnju autocesta i brzih cesta.

Da bi budžet za ovu godinu u FBiH bio operativan potrebno je da ga u petak usvoji i Dom naroda Parlamenta FBiH.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh