BiH

Počela obnova Bijele Šerefudinove džamije u Visokom

U proteklom periodu počeli su radovi na rekonstrukciji Bijele Šerefudinove džamije u Visokom.

Bijela Šerefudinova džamija u Visokom - Visoki.ba

Advertisements

“Izrada projekta rekonstrukcije i prva faza koja obuhvata izmjenu specifičnih staklenih krovnih ploha već je počela i finansira je Općina Visoko. Naredni prioritet, koji će se realizirati u nekoliko faza, jeste rekonstrukcija krova, za čiju realizaciju treba osigurati 100.000 KM. Planirana je i izgradnja zatvorene abdesthane, a nakon toga pristupit će se uklanjanju bakrenih ploča i ugradnji specijalnih građevinskih materijala koji će objektu vratiti prvobitni izgled”, kazao je glavni imam ove džamije, hafiz Edin Bukva.

Obnova Bijele Šerefudinove džamije u Visokom – Avaz.ba

Ova džamija je 2007. godine proglašena jednim od tri najljepša sakralna objekta u Evropi, a nosi i nagradu ”Aga Khan” u oblasti arhitekture.

“Bijela džamija je jedan od simbola Visokog i ovdje veoma često dolaze studenti arhitekture iz cijelog svijeta koji obilaze ovaj objekt, a stanovnici Visokog ga svakodnevno koriste za molitve. Za pohvalu je inicijativa Džematskog odbora u ovoj centralnoj gradskoj džamiji, koja nema veliki džemat i možda je upravo to i bio njen glavni problem. Džamija je 94 posto izgrađena iz finansijskih sredstava naših sugrađana i očigledno je sudbina da i njena rekonstrukcija bude finansirana našim sredstvima”, kazala je načelnica općine, Amra Babić.

Uskoro će biti održavana donatorska večer, na koju će biti pozvani privrednici, građani i svi koji žele da se priključe projektu renoviranja Bijele Šerefudinove džamije.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh