BiH

Univerzitet u Zenici pokreće studij softverskog inženjerstva

Na Politehničkom fakultetu Univerziteta u Zenici predstavljen je novi studijski program “Softversko inženjerstvo”, čiji se početak očekuje u narednoj akademskoj godini.

Univerzitet u Zenici - Twitter

Advertisements

“Taj studijski program je zaista neophodan ovom Univerzitetu. Prvo, zato što ga nemamo, a drugo zato što će sigurno povećati broj studenata. Treće, danas bez informatike ne možemo zamisliti ni društvene i humanističke nauke, a tek tehničke i prirodne”, kazao je rektor Univerziteta u Zenici, Damir Kukić.

Iz Politehničkog fakulteta poručili su kako se nadaju da će ovaj studijski program postati vremenom poseban fakultet…

“Mislim da smo napravili dobar posao. To je odsjek koji je po mom mišljenju najsličniji onom Fakultetu informacionih tehnologija u Mostaru, a odlučili smo se na pokretanje studijskog odsjeka zato što nemamo dovoljno resursa za osnivanje fakulteta, ali se to možda pretvori vremenom u novi fakultet”, kazao je prodekan za naučno-istraživački rad Politehničkog fakulteta, Samir Lemeš.

Predstavljanje novog studijskog programa “Softversko inženjerstvo” održano je u okviru predavanja “Softversko inženjerstvo kao privredna grana ZDK i BiH”, nakon čega je potpisan memorandum o saradnji Univerziteta u Zenici s Bit Alijansom iz Sarajeva.

Armin Talić, direktor Bit Alijanse, rekao je kako ona predstavlja udruženje 30 kompanija softverske industrije u BiH koje generišu 130 miliona KM godišnjeg prihoda i zapošljavaju 2.000 ljudi.

“Ovo je priča koja je značajna, jer rješava ključni problem zapošljavanja u BiH, te nedostatak ovog kadra. Nama je potrebno 6.000 dodatnih softver inženjera koje ne možemo generisati kroz trenutne fakultete. Mi očekujemo kadar s ovog fakulteta i jedva ih čekamo da uđu u naše kompanije. Nama je u dvije naredne godine potrebno da dođemo do brojke od 12.000 ljudi, a čitava BiH trenutno upošljava 4.500 ljudi”, rekao je Talić.

Elaborat o pokretanju prvog i drugog ciklusa studija Softversko inženjerstvo na ovom fakultetu usvojio je Senat Univerziteta u Zenici 27. decembra 2017. godine i trenutno je u proceduri usvajanja kod nadležnih tijela i institucija.

Ukoliko ZDK usvoji osnivanje ovog studijskog programa, prvi budući studenti će biti u prilici upisati prvi ciklus već u akademskoj 2018/2019. godini.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh