BiH

Treba li legalizovati marihuanu u BiH u medicinske svrhe?

Vijeće mladih Grada Mostara, u saradnji s Debatnim klubom Sveučilišta u Mostaru, organizovalo je u ponedjeljak javnu debatu “Legalizacija marihuane u medicinske svrhe : DA ili NE?”.

Medicinska marihuana - Twitter

Advertisements

Glasnogovornica Vijeća mladih Mostara Tajma Tiro kazala je da su se odlučili za tu temu jer je dosta zanimljiva i aktuelna.

“Želimo poslati poruku da za Vijeće mladih Mostara zaista nema tabu tema, da se samo treba razgovarati, a zanima nas i šta građani Mostara misle o toj temi”, kazala je Tiro…

Govoreći o argumentima “za” i “protiv” legalizacije marihuane u medicinske svrhe, voditeljica Debatnog kluba Sveučilišta u Mostaru Kristina Ivanković kazala je kako je legalizacija marihuane dobra iz razloga što njena upotreba može dovesti do smanjenja boli kod ljudi koji boluju od teških bolesti i omogućiti im da lakše prožive ostatak života, dok negativne strane vidi u tome što se konzumacijom marihuane stvara ovisnost, dolazi do psihičkih problema, halucinacija, a može doći i do šizofrenije, piše “Fena”.

Dodala je kako se u proizvodnji marihuane mogu stvoriti viškovi, što, također, može dovesti do zloupotrebe.

Prema riječima voditeljice Debatnog kluba Karle Zovko, tema današnje debate je dosta posebna i samim tim zahtjeva da se istraži mišljenje društva.

“Argumenti za legalizaciju marihuane su prvenstveno u tome što je ona ponajviše pomoć oboljelima, a negativne strane su u mogućim zloupotrebama i u tome što konzumacija marihuane izaziva ovisnost”,– kazala je Zovko.

Prema njenom mišljenju, legalizacijom se ne bi smanjila zloupotreba marihuane.

“Kad legalizujemo marihuanu tek tada će se proširiti njena zloupotreba jer će postati normalno koristiti neku “laku drogu”, a ta ovisnost o marihuani može dovesti i do ovisnosti o nekim težim drogama, koje će tada postati još dostupnije na crnom tržištu”, ocijenila je Zovko.

Debata je okupila dosta mladih, a održana je u prostorijama OKC-a “Abrašević”.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh