BiH

Gračanica: Zemljište u dolini rijeke Spreče zagađeno teškim metalima

Zbog čestog plavljenja i zagađenja poljoprivrednog zemljišta na području doline rijeke Spreče u Gračanici, poljoprivrednici se često suočavaju s gubicima s obzirom na to da zasijane površine bivaju uništene.

Zagađeno poljoprivredno zemljište u dolini rijeke Spreče - BKC-Gracanica.ba

Analizama Federalnog zavoda za agropedologiju, potvrđena je zagađenost dijela tla na ovom području.

“Utvrđeno je postojanje teških metala prošlih godina. Ove godine našli su se samo nikl hrom i na pojedinim dijelovima živa. Od 17 mikrolokacija, na osam mikrolokacija je povećan sadržaj PAH-ova, a na četiri žive. Na svim lokalitetima je povećan sadržaj nikla i hroma”, kazao je pomoćnik direktora Federalnog zavoda za agropedologiju, Ejub Trako…

Iz Udruženja poljoprivrednika Gračanice ističu da godinama traže rješenje za ovaj problem, međutim, kako kažu, nadležni nisu imali razumijevanja da detaljnija istraživanja.

Novu nadu im je donijelo interesovanje predstavnika Vlade TK s kojima je dogovoren posjet Pedološkom zavodu u Sarajevu gdje će se na osnovu rezultata njihovih analiza napraviti jedan program kako da se to zemljište koje je zagađeno ponovo vrati u funkciji i da na raspolaganje poljoprivrednicima.

Poljoprivrednici s ovog područja ističu kako su njihovi proizvodi na tržištu zdravstveno ispravni, te da je garancija tome i izvoz velikog dijela proizvoda koji prolaze sve potreben kontrole.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh