BiH

Wigemark: “Vrata za BiH, kao buduću članicu EU, su otvorena”

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark kazao je da su vrata za BiH, kao buduću članicu EU, otvorena te da je način na koji će doći do tih vrata i preći prag – već jasno definisan.

Lars-Gunnar Wigemark - Fena.ba

Advertisements

To je izjavio u pozdravnom obraćanju na novogodišnjem prijemu održanom večeras u Sarajevu, čiji je domaćin bio zajedno sa komandantom EUFOR-a u BiH generalmajorom Antonom Waldnerom, piše “Fena”…

Wigemark je ponovio stav od ranije, a to je da je lopta opet na bosanskohercegovačkom dijelu terena, odnosno da je sada sve u rukama predstavnika bh. vlasti.

“Bilo ko, ko se imalo razumije u fudbal, zna da je, da bi se postigao gol, potrebno da svi igrači sarađuju”, naglasio je.

Osvrnuvši se na prošlu godinu, ocijenio da je previše energije utrošeno na jalove političke razgovore. Međutim, napomenuo je da ipak nisu izostali rezultati jer je usvojen set Zakona o akcizama te Ruralna strategija, što je dobra vijest za poljoprivredne proizvođače u BiH.

Za ovu godinu kazao je da će biti izuzetno važna za BiH te najavio da će u februaru Evropska komisija predstaviti novu strategiju za uspješno i ubrzano integriranje zemalja zapadnog Balkana, uključujući i BiH, kojima će vrlo jasno kazati šta se to očekuje od njih na putu evropskih integracija.

Najavio je da će tokom ove godine biti održan niz važnih događaja za zemlje u regionu, kao što je Samit EU – Zapadni Balkan, koji će biti održan u maju, u Sofiji.

“Nadamo se da će na ovom Samitu biti donesene važne odluke za sve zemlje zapadnog Balkana te da će Samit polučiti zanimljive i pozitivne rezultate”, kazao je Wigemark.

Šef Delegacije rekao je da je umjereni optimista u pogledu perspektiva za ovu godinu te da je mišljenja da je, nezavisno od toga što je ova godina izborna, moguće ostvariti određene rezultate, pogotovo na evropskom putu BiH.

“Naravno, rezultati u procesu evropskih integracije zahtijevat će da političke stranke u BiH ostave svoje različite stavove po strani, bar kada je riječ o ključnim pitanjima koja se tiču evropskih integracija“, istakao je Wigemark.

Zaključio je da nema spora kada je put ka EU u pitanju te da je zajednički stav da je EU cilj kojem teže svi u BiH.

Dodao je da izbori koji će biti održani za devet mjeseci ne bi trebali predstavljati nepremostivu prepreku za ostvarivanje rezultata.

Prisutnim se obratio i komandant EUFOR-a u BiH Waldner koji je pohvalio rad Oružanih snaga BiH (OSBiH) i pripadnika agencija za provođenje zakona, istakavši da izuzetno cijeni njihovu profesionalnost i odgovoran pristup poslu.

Ukazao je na odličnu saradnju pripadnika EUFOR-a u BiH sa OSBiH te pripadnicima agencija za provođenje zakona, što potvrđuje i prva zajednička vježba “Brzi odgovor 2017” te poručio da će EUFOR nastaviti da djeluje na ovaj način i u budućnosti.

Kao još jedan od primjera odlične saradnje sa agencijama i institucijama u BiH naveo je i nadgledavanje rješavanja više od 1.600 tona viškova municije te više od 100 inspekcija lokacija za skladištenje municije i naoružanja OSBiH.

Osim toga izvedene su i brojne aktivnosti obuke sa pripadnicima OSBiH, a najavio je da će ih tokom ove godine biti još i više.

Naglasio je da će EUFOR tokom 2018. godine zajedno sa partnerima nastaviti podržavati napore BiH na približavanju EU, kroz projekte kao što je razvijanje nove i održive strategije protuminskog djelovanja, zatim kroz nastavak projekta “EU Star” te kroz zajedničke vježbe sa OSBiH i agencijama za provođenje zakona u BiH.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh