BiH

Bošnjačkoj djeci u Zvorniku ukinuto pravo na bosanski jezik

Pred kraj prvog polugodišta direktor područne osnovne škole Liplje donio je odluku da bošnjačkoj djeci u knjižici umjesto bosanski jezik piše “jezik bošnjačkog naroda”.

Zvornik, BiH - Blogspot.com

Advertisements

Ugrožavanje osnovnih prava učenika u segmentu obrazovanja na ovaj način, izazvalo je burne reakcije roditelja.

Oni su istakli kako svoju djecu neće slati u školu dok se ovaj, samo jedan u nizu problema, ne riješi…

Roditelji djece uputili su i pismo Ministarstvu prosvjete i kulture bh. entiteta RS, ombudsmenima za ljudska prava i Vijeću naroda bh. entiteta RS, u kome navode da je stanje alarmantno.

“Škole ne pozivaju predstavnike roditelja na sastanke već tri godine. Vrši se diskriminacija po raznim osnovama, a jedan od primjera je škola u Krićućevima koja je područna škola Čelopeka, iako postoji centralna škola u Karajaku kojoj bi po svoj logici trebala pripadati. Prisutna su vjerska obilježja – ikone u školama iako je takvim stvarima mjesto u vjerskim objektima. U susjednom Malom Zvorniku djeca imaju pravo da izučavaju Bosanski jezik i ne osporava im se pravo na naziv jezika, a također ne postoje nikakva vjerska obilježja u školama. Roditelji djece su odlučili da više ovako ne može i da će krenuti u radikalne proteste”, navedeno je u pismu.

Roditelji su pozvali sve nadležne institucije i organizacije da dođu i uvjere se u kršenje ljudskih prava i prava djeteta, te da uvedu red u školstvu na području opštine Zvornik.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh