BiH

Zbog neusvajanja budžeta FBiH ugrožena isplata boračko-invalidne zaštite

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, Salko Bukvarević, kazao je da je usvajanje budžeta za 2018. godinu u Federaciji Bosne i Hercegovine neophodno kako bi se nastavila redovna isplata naknada za oko 130.000 korisnika boračko-invalidske zaštite.

Novac u BiH - Twitter

Advertisements

On je danas u Sarajevu održao sastanak s Koordinacijom boračkih udruženja 5+5 (ARBiH i HVO) na kojem je, između ostalog, iskazana potreba za usvajanjem budžeta za 2018. godinu kako bi Ministarstvo moglo nastaviti redovnu isplatu korisnicima boračko-invalidske zaštite, kojih je oko 130.000.

“U tom budžetu je za ovu godinu predviđeno 315,5 miliona KM za boračko-invalidsku zaštitu, čime Vlada Federacije i ovo Ministarstvo u potpunosti poštuje sporazum o dostignutom obimu prava i sredstava. Dogovorili smo da u narednih pet godina na poziciji Federalnog ministarstva imamo iznos od 315,5 miliona KM za boračko-invalidsku zaštitu, a sredstva koja ostanu neutrošena su preraspoređena na transfer za rješavanje statusnih pitanja”, istakao je Bukvarević, dodavši da je uslov za vršenje isplate naknada usvajanje budžeta ili usvajanje odluke o privremenom finansiranju…

Šerif Patković, predsjedavajući Koordinacije boračke organizacije Armije RBiH, koja okuplja Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja, izjavio je da je boračka populacija najosjetljivija kategorija u BiH koja je, kako je kazao, i danas spremna zaštititi interese BiH.

Patković je pozvao Vladu FBiH da usvoji budžet za 2018. godinu, ističući da je njegovim neusvajanjem ugroženo desetine hiljada korisnika boračko-invalidske zaštite.

“Način na koji ćemo ih upozoriti je novi oblik koji ćemo dogovorati u narednih nekoliko dana i mislimo da je tu odgovornost prvenstveno institucija”, poručio je Patković.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh