BiH

Komarica: “Ako je Hrvata sada pola od onog broja koliko nas je dočekalo kraj rata, šta mi ovdje u (bh. entitetu) RS slavi­mo, smrt?”

“Broj Hrvata u bh. entitetu Republici Srpskoj iz dana u dan sve je manji, a da je to tako, poka­zuje alarmantan podatak da su u 2016. godini u manjem bh. entitetu hrvatske poro­dice dobile samo 20 beba”, kazao je to u izjavi, za “Avaz” Admir Čav­ka, poslanik Domovine u NSRS.

Franjo Komarica - Abcmagazin.info

Advertisements

Banjalučki biskup Fra­njo Komarica u izjavi za “Avaz” kaže da taj problem godinama postoji, ali da svi o tome šute. On upozorava da u polovini zemlje nema pripadnika jednog naroda…

“Ja ne očekujem da uopšte bude više rođenih be­ba od tog broja. I plakao bih i smijao se i čudio… Niko to ne uočava, ne govori, ne elaborira. Niko! Nema ovdje Hrvata. Cijeli jedan narod nedostaje, koliko to puta tre­ba reći da neko čuje”, ističe Komarica.

Kako kaže, treba pitati predstavnike vlasti, i srpske i hrvatske te visokog predstav­nika u BiH gdje je pola naroda.

“Gdje je ovdje pravna država, zašto su protjerani ljudi i ne mogu se vratiti”, pita on.

Navodi da je prošle ned­jelje u Banjalučkoj bisku­piji održan sastanak o ovoj problematici.

” Imali smo sastanak s jednim stranim parlamentarcem koji je došao da se zanima za ovaj pro­blem te je saslušao naše jade i muke. Hrvatski narod je ovdje prekrižen, a ovo sa­da to i pokazuje”, govori Ko­marica.

On je, inače, u ranijim svojim izjavama upozora­vao na to da je prije posljed­njeg rata na području Banja­lučke biskupije bilo oko 125.000 katolika, a da ih je na kraju 2016. godine bilo svega oko 30.000.

“Nema djece jer nema ni starih ljudi. Ako je nas, Hrvata, sada pola od onog broja koliko nas je dočekalo kraj rata, šta on­da mi ovdje u (bh. entitetu) RS slavi­mo? Smrt, očito”, za­ključuje Komarica.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh