BiH

Zašto “humanitarni radnici” “Srbske časti” vježbaju gađanje u vojnom centru u Nišu?

Pripadnici “humanitarne” “Srbske časti” u kampu u Nišu godinama vježbaju gađanje.

"Srbska čast" - Zurnal.info

Advertisements

Udruženje “Srbska čast” povezano je sa Putinovim “Noćnim vukovima” koji su na crnoj listi SAD-a zbog terorističkih akcija u Ukrajini, piše “Žurnal“…

“Bratskom centru ponudili smo pomoć u vidu ljudstva. I da računaju na nas”, napisano je na stranici Srbske časti 7. juna 2016. godine iznad fotografije na kojoj “humanitarac u crnom” Bojan Stojković sa još sedmoricom ljudi pozira u “Rusko-srbijanskom humanitarnom centru” u Nišu.

“Ja ne vjerujem da je to humanitarni centar. To je fasada i nije ono za šta se predstavljaju”, kazat će u novembru prošle godine, za srbijanski “Insajder” komandant američke vojske za Evropu general Ben Hodžis.

Rusko-srbijanski humanitarni centar – Zurnal.info

Upravo ti “humanitarci” iz centra u Nišu, u decembru i januaru bili su u Banja Luci, u Narodnoj skupštini RS-a i na obilježavanju neustavnog dana bh. entiteta RS. Na jednoj od brojnih fotografija, na kojima poziraju u maskirnim uniformama, s njima u društvu nalazi se i čuvar logora Keraterm i osuđeni ratni zločinac Darko Došen.

Ratni zločinac Darko Došen – Zurnal.info

“Mi se bavimo humanitarnim radom”, kazao je za “N1” vođa bosanske Srbske časti Igor Bilbija, nekoliko puta hapšeni prijedorski kriminalac kojeg su još 2002. godine predstavnici UN-a u BiH označili kao saradnika kralja prostitucije Milorada Milakovića, Prijedorčanina koji je nakon što je osuđen u BiH pobjegao u Srbiju.

“Humanitarac” Igor Bilbija sjedio je u prvom redu u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS kada su veterani posljednjeg rata dodijelili posebno priznanje predsjedniku Srbske časti iz Niša Bojanu Stojkoviću. Na ulicama Banja Luke, 9. januara, Bilbija je, ponovo, bio rame uz rame sa Stojkovićem.

Pripadnici “Srbske časti” u Skupštini RS – Zurnal.info

Bojan Stojković je u “Rusko-srbijanskom humanitarnom centru” u Nišu istakao i zastavu ruskog udruženja ratnih veterana “Nasljednici pobjede” s kojim “Srbska čast” godinama njeguje dobre odnose.

Garda “Srbska čast” – Zurnal.info

U decembru 2015. godine, opet u Nišu, predsjednik Srbske časti Bojan Stojković primio je delegaciju “Naslednika pobede” koju je predvodio general iz Moskve Valerij Vječeslavovič Kaljakin. Sastanku je prisustvovao i predsjednik Udruženja veterana iz bh. entiteta RS Duško Vukotić koji je, ujedno, i predsjednik “Nasljednika pobjede” za Republiku Srpsku.

Tog 4. decembra 2015. godine, izvijestili su niški portali, u prisustvu Vukotića, zatim trojice ministara iz Abhazije, vođi Srbske časti Bojanu Stojkoviću dodijeljeno je priznanje i funkcija predsjednka “Nasljednika pobjede” za Srbiju.

Bojan Stojković, Valerij Vječeslavović Kaljakin i Duško Vukotić – Zurnal.info

Priznanje mu je uručio general Kaljakin lično. A ko je Valerij Vječeslavovič Kaljakin? Prema zvaničnoj biografiji objavljenoj na stranici “Nasljednika pobjede”, završio je medicinu, ali je godinama bio blizak uredu Predsjednika Ruske Federacije. Bio je, 2015. godine, član Komisije za organizaciju državne podrške i razvoja kulture Kozaka u okviru ureda Predsjednika Ruske Federacije. U Vesniku “Nasljednika pojede”, iz maja 2015. godine, objavljene su fotografije na kojima članovi ovog udruženja poziraju sa Kozacima. Među njima jedno poznato lice – Nikolaj Đakonov.

Nikolaj Đakonov – Zurnal.info

Ovaj vođa Kozaka bio je jedan od organizatora proruskih paravojnih akcija na Krimu, a pred izbore 2014. godine, sa još 130 Kozaka boravio je u Banja Luci. Iako su se predstavljali kao kulturni ansambl, Kozaci su, prema zvaničnim dokumentima koji su u posjedu Žurnala, u BiH ušli u vozilima MUP-a bh. entiteta Republike Srpske. Nekoliko mjeseci kasnije, njihov vođa Nikolaj Đakonov u Moskvi je bio gost “Nasljednika pobjede” čiji je predsjednik Valerij Kaljakin. Kaljakin je, također, posjećivao “Rusko-srbijanski humanitarni centar u Nišu”, što svjedoče i fotografije koje je objavio Bojan Stojković, predsjednik Srbske časti.

“Srbska čast za mene je nešto najsvetije”, kazat će u propagandnom videu, objavljenom na Prvoj TV u Srbiji, Saša Savić, Stojkovićev prijatelj i predsjednik moto kluba “Noćni vukovi” Srbija.

Saša Savić i Bojan Stojković – Zurnal.info

Sašu Savića možete pronaći na brojnim fotografijama iz Ukrajine, kako u društvu četnika, u Dombasu, stoji na braniku pravoslavlja.

Saša Savić u Ukrajini – Zurnal.info

Za to vrijeme, njegovi prijatelji iz Niša, u majicama Srbske časti vježbaju gađanje iz vatrenog oružja.

“Trening”, napisali su iznad jedne fotografije na kojoj se vidi pripadnik “humanitarne” Srbske časti kako u Nišu vježba gađanje.

Pripadnik “Srbske časti” vježba gađanje – Zurnal.info

Na propagandnom videu, objavljenom na srbijanskoj Prvoj TV, također se vide pripadnici Srbske časti kako vježbaju gađanje iz pištolja, ali i streličarstvo. Najistaknutiji među njima je Bojan Stojković, “humanitarac” iz prvoj reda u Narodnoj skupštini bh. entiteta Republike Srpske, koji se, sa svojim kolegom Igorom Bilbijom, nekoliko puta fotografisao sa predsjednikom bh. entiteta Republike Srpske Miloradom Dodikom, prije nego će izaći na ulice u maskirnim uniformama i napisati da je “garda spremna”.

Milorad Dodik sa pripadnicima “Srbske časti” – Zurnal.info

“Ne formiramo paravojne jedinice”, saopćit će Dodik samo dva dana nakon što je “garda” humanitaraca Srbske časti postrojena u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS i nakon što su ispred njega defilirali članovi ruskog moto kluba “Noćni vukovi”.

Istog tog 9. januara Dodik je Putinovim “Noćnim vukovima”, kako ih naziva javni RTV servis bh. entiteta Republike Srpske, uručio posebno priznanje zbog “jačanja rusko-srpskih odnosa”.

Milorad Dodik postrojio “Noćne vukove” – Zurnal.info

Članovi moskovskoj bajkerskog kluba “Noćni vukovi” nalaze se na crnoj listi SAD-a, a u obrazloženju odluke o stavljanju na listu, koju je potpisao bivši predsjednik Barak Obama “navedeno je da su “Noćni vukovi” bili dio oružane grupe u Ukrajini koja je učestvovala u napadima na objekte za proizvodnju prirodnog gasa”.

Vođa ove grupe Aleksandar Zaldostanov zvani “Hirurg” imao je sastanke i sa Miloradom Dodikom, a u junu prošle godine predsjednik bh. entiteta Republike Srpske pozirao je zajedno sa Hirurgovim bajkerima pokazujući rukom pozdrav “Noćnih vukova”. Isti pozdrav koriste i humanitarci sa fantomkama iz udruženja Srbska čast.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh