BiH

Broj ilegalnih migranata u BiH u prošloj godini sedam puta veći u odnosu na 2016. godinu

Broj ilegalnih migranata u Bosni i Hercegovini, koji dezorijentisani i iscrpljeni lutaju Balkanom, posljednjih mjeseci drastično je povećan i pojedinim dijelovima naše zemlje prijeti migrantska kriza.

Migranti - Dnevnik.hr

“Granična policija BiH u 2017. godini evidentirala je značajno povećanje broja ilegalnih migranata. Od 1. januara do 31. decembra 2017. godine, u pokušaju ili neposredno nakon ilegalnog prelaska državne granice otkrivena su 753 državljanina zemalja visokog migracijskog rizika dok ih je, naprimjer, u 2016. godine otkriveno manje od 100. Navedenom broju dodajemo i najmanje 130 osoba koje su spriječene da uđu u BiH, te dolazimo do pozamašne brojke od preko 880 ilegalnih migranata unutar BiH i na granicama”, kazao je direktor GP BiH, Zoran Galić.

Ovi podaci govore da je broj ilegalnih migranata u 2017. godini povećan za čak sedam puta u odnosu na 2016. godinu. Najviše migranata otkriveno je u posljednja tri mjeseca 2017. godine, a najčešće se radilo o punoljetnim muškarcima…

“U najvećem broju slučajeva otkriveni su migranti iz Pakistana (124), Alžira (125), Afganistana (85) Turske (64), Libije (56), Sirije (62), te iz Maroka, Irana, Albanije i Kosova. Oni teritoriju BiH pokušavaju iskoristiti kao tranzitno područje za prelazak u zemlje Evropske unije, zbog čega smo morali angažiovati veliki broj policijskih službenika i opreme na samoj graničnoj liniji, kako bismo se izborili s ovim problemom”, istakao je Galić.

Prema podacima GP BiH, ilegalni migranti najčešće se kreću pješke zaobilazeći granične prijelaze, a manji broj njih otkrivan je u tovarnom prostoru teretnih motornih vozila ili u čamcima prilikom prelaska preko Drine.

Na povećan priliv migranata u Bosni i Hercegovini reagovala je i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u BiH, koja je registrovala da najnoviji talas migranata stiže s prostora Sjeverne Afrike, te da preko Grčke, Albanije i Crne Gore dolaze do Trebinja.

“Zabilježeno je značajno povećanje ilegalnih migranata u BiH, što dalje vrši pritisak na postojeće kapacitete relevantnih organa nacionalnih agencija za osiguranje pomoći, kao što je Crveni krst. Mi činimo sve da pomognemo takvim organizacijama, te smo Crvenom krstu u Trebinju već doznačili unutrašnje resurse za podršku. Također, povećali smo broj svog osoblja u timovima za zaštitu migranata u Istočnom Sarajevu i Mostaru, koji osiguravaju prevoz, ljekarsku i psihosocijalnu pomoć migrantima. Angažovali smo i prevodioca za arapski jezik i dežurnog doktora u Trebinju”, kazao je novoimenovani predstavnik IOM-a u BiH, Peter Van der Auweraert.

Van der Auweraert dodaje da izbjeglice nisu svjesne opasnosti, pa često prelaze preko minskih polja.

“Neposredno prije Nove godine imali smo slučaj sedmočlane porodice, s petero djece, koja je prije mjesec dana napustila Alep i uputila se na veoma opasno putovanje. Krijumčarima su platili 5.000 eura da bi stigli u BiH, gdje su izbačeni negdje u planinama Istočne Bosne. Tu su proveli četiri dana na otvorenom i u ekstremnoj hladnoći, a imali su i veliku sreću da nisu ušli u minsko polje jer su, kako je pojašnjeno iz policije, oni prešli put prepun minskih polja”, dodao je Van der Auweraert.

Najveći broj pokušaja ilegalnog izlazaka iz BiH evidentiran je na području Bihaća i Velike Kladuše, te Posušja, Čapljine i Gruda, dok su najveći počinioci ovakvih prekršaja državljani Turske.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh