BiH

Vlada Njemačke: “Održavanje Partizanskog groblja u Mostaru važna dužnost i velika obaveza”

Predsjednik Odbora za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja u Mostaru, Sergej Sergio Šotrić dobio je odgovor na pismo koje je uputio njemačkoj kancelarki, Angeli Merkel, početkom novembra prošle godine.

Partizansko groblje u Mostaru - NAP.ba

Advertisements

Šotrić je u pismu upoznao Merkel sa stanjem u kojem se nalazi Partizansko spomen groblje.

U pismu je, između ostalog, naglasio da je jedan od njegovih ciljeva da na budućem svečanom otvorenju obnovljenog spomenika mostarskim antifašistima bude zvanično prisutan i predstavnik Vlade Njemačke…

Također, Šotrić je Merkel napisao i da je Partizansko spomen groblje u Mostaru jedan od najljepših spomenika palim evropskim antifašistima, koji su se u 2. Svjetskom ratu, dobrovoljno – sa puškom u ruci – borili (i pobijedili) protiv njemačkih nacista, SS-ovaca i Hitlerovih kolaboratera – fašista ustaša i četnika.

U odgovoru Njemačke savezna Vlade Knut Abraham, predsjedavajući odsjeka Savezne Njemačke Vlade za: Srednju – Juznoistočnu – Istočnu – Evropu i Centralnu Aziju, se zahvaljuje za pismo, čestita Šotriću na izboru za predsjednika “Odbora za podršku obnovi kompleksa Partizanskog spomen groblja u Mostaru”.

Abraham piše da je Šotrićev izvještaj o predstojećoj obnovi – sanaciji ovog spomenika primljeno i pročitano sa velikim interesovanjem, te da je održavanje ovog sjećanja vrlo važna dužnost i obaveza. Dodaje, da vrlo žali zbog slučajeva vandalizma novijeg datuma nad ovim spomenikom.

Abraham piše i da Savezna Kancelarka, Angela Merkel, budno i sa velikom pažnjom prati razvoj situacije u Bosni i Hercegovini.

“I pored činjenice, da “Bundeskanzleramt” trenutno ima puno prioritetnijih obaveza (trenutno se vode sondirajući razgovori sa ciljem pokušaja formiranja nove savezne vlade između CDU i SPD) i pored činjenice da smo u ovom periodu imali niz praznika – neradnih dana – (Božić, Nova godina), odgovor Njemačke Savezne Vlade je stigao neočekivano brzo”, kaže Šotrić.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh