BiH

Zlatko Lagumdžija: “Obavio sam umru kao gost kralja Abdullaha, i nisam time skupljao političke poene”

“Svakako lijepa uspomena na vrijeme, život i rad na koji sam ponosan”, napisao je Zlatko Lagumdžija, bivši predsjednik SDP-a i ministar vanjskih poslova BiH, na svom Facebook profilu ispod fotografije sa njegovog “malog hadža” otprije šest godina.

Zlatko Lagumdžija na umri - Slobodna-Bosna.ba

“Vanredni samit Organizacije islamske saradnje (OIC – Organisation of Islamic Cooperation) održan je za Ramazan u augustu mjesecu 2012 g. na inicijativu saudijskog kralja Abdullah bin Abdulaziz al-Sauda povodom početka eskalacije snažne krize/rata u Siriji. Poziv na Samit sam dobio i tamo boravio kao ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine”, pojasnio je Zlatko Lagumdžija na Facebooku.

Advertisements

U vezi sa navodima “Slobodne Bosne” da je na ovaj put išao sa saradnicima te da je putovao privatnim avionom u vlasništvu Fahrudina Radončića, a da je let plaćen državnim novcem, Lagumdžija je napisao:

“Na samit sam otišao koristeći iznajmljeni avion kompanije Avaz, a čije su usluge (lahko provjerljivo) zbog rute kretanja bile daleko jeftinije i efikasnije u odnosu na standardne komercijalne letove koji su u tom trenutku bili raspoloživi. Dakle, ruta kretanja od Sarajeva do Meke je vodila preko Bejruta, radi sastanka sa našim diplomatama koji borave na Bliskom istoku i radi pomoći našim državljanima koji su se u tim trenucima nalazili u ratom obuhvaćenim područjima u Siriji ili bili na putu “spasa” skupa sa hiljadama drugih izbjeglica.

Tačno je, boraveći na samitu OIC-a, kao gost kralja Abdullaha boravio sam u njegovom kompleksu koji se nalazi svega stotinjak metara od Velike džamije u Meki na čijem se centralnom mjestu nalazi Kaba. Kao i dio kolega iz drugih zemalja, prihvatio sam poziv domaćina da tokom OIC samita sa našim ambasadorom obavim umru”, napisao je Lagumdžija.

Dodao je kako u tome “niko civilizovan ne bi trebao vidjeti ništa sporno, naprotiv”.

“Također je tačno da se ovom činjenicom nisam služio u “političkom” životu, niti na ovaj način skupljao političke poene, što bi mnogi na mom mjestu činili ili čine i danas. Oduvijek sam imao pojačano gađenje prema lažnim moralistima i “multikulturalizmu” kojem je problem što sam bio u Meki, a istovremeno, na primjer, pozdravljaju kao dokaz sekularizma moj odlazak u Vatikan na ustoličenje novoizabranog Pape Franje”, napisao je Lagumdžija…

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh