BiH

Zenički rudari stupili u štrajk glađu

Grupa od 44 radnika Rudnika mrkog uglja Zenica odlučili su danas u 15 sati stupiti u štrajk glađu zbog nemogućnosti odlaska u penziju zbog neuplaćenih doprinosa.

Rudari Rudnika mrkog uglja Zenica - Facebook

Radnici su se prethodno okupili ispred zgrade direkcije RMU Zenica i saopštili kako će tokom štrajka glađu boraviti u nekadašnjem Domu rudara.

Advertisements

Tehvid Smriko, radnika RMU Zenica i predstavnik grupe radnika, rekao je kako zakonske procedure za uplatu sredstava za penziono osiguranje nisu ispoštovane…

“Ministar Džindić je izigrao naše povjerenje, nije ispoštovao zakonske procedure iako smo mi sve predali na vrijeme, odnosno nije nam uplaćen PIO, za nas 44 radnika i ostale koji su bili ovdje. Mi od danas krećemo u štrajk glađu, dajemo premijeru Fadilu Novaliću, ministru Džindiću i direktoru Elektroprivrede BiH tri dana roka. Krećemo u štrajk glađu u Domu rudara. Imaju roka do 12 sati u ponedjeljak da nam uplate ta sredstva, a ako ne uplate, mi smo spremni zapaliti se ovdje u ovoj zgradi. U ponedjeljek nećemo davati nikakve izjave, svi mogu samo gledati kako se spaljujemo”, rekao je Smriko.

Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, rekao je kako ovaj sindikat u potpunosti podržava zeničke rudare.

“Jedino prihvatljivo rješenje je ono oko kojeg smo se usaglasili 26. decembra 2017. godine u Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije. Imamo dvije grupe sa dva različita problema. Grupa randika, njih 44, regulisanje i rješavanje problema na osnovu aplikacije RMU Zenica na program uvezivanja radnog staža, a koji vrši Vlada FBiH i resorno ministarstvo, precizno i jasno se kazalo da je 2,5 miliona KM moguće obezbijediti iz tog fonda za 44 radnika RMU Zenica. Druga grupa, 74 radnika, obaveza poslodavca da se izvrši uplata doprinosa zdravstvenog osiguranja i osiguranja od nezaposlenosti, obaveza je poslodavca u RMU Zenica u visini od 1.270.000 KM, koju po zaključku sa sastanka 26. 12. ima obavezu izvršiti odmah početkom tekuće godine”, rekao je Husić.

Rudari su nakon okupljanja ispred kapije direkcije RMU Zenica ušli u Dom rudara gdje će boraviti do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh