BiH

Lažne poruke stigle desetini Banjalučana

Banjalučani, oprez! Ne nasjedajte na poruku koja ovih dana stiže na brojeve telefona “m-tel” korisnika! Osoba koja se predstavlja kao Zoka ili Slobodan, traži da mu se dopuni račun sa deset maraka.

SMS prevara - Screenshot/ATVBL.com

Tu SMS poruku dobilo je na desetine Banjalučana, a većina je zaključila da je u pitanju prevara, javlja “ATV“…

Advertisements

“Hajde molim te dopuni mi deset maraka na ovaj broj. Nemam više na računu, a treba mi. Sutra dolazim, pa se vidimo, dam ti pare”.

Ipak, ima i onih koji su nasjeli, pa su uplaćivali dopune, misleći da poznaju onog ko ih šalje. Prevaranti SMS šalju sa različitih pre paid brojeva iz “m-tel” mreže. Dva koja smo danas pozvali, bila su isključena. Iz “m-tel”-a poručuju da znaju za poruke, a korisnici su više puta prijavljivali zloupotrebu brojeva. Kažu da reaguju odmah po prijavi.

“Ovakve poruke se smatraju zloupotrebom usluga, a brojevi sa kojih dolaze se odmah isključuju po prijavi korisnika. Korisnicima svakako savjetujemo da ovakve ili slične slučajeve prijave putem besplatnog korisničkog broja”.

Na društvenim mrežama, Banjalučani su već krenuli da upozoravaju sugrađane da budu spremni na sumnjive poruke. I iz policije poručuju da znaju da su neki građani prevareni i da su slali dopune, ali, za deset izgubljenih maraka, izgleda, niko nije htio da podnese zvaničnu prijavu.

“Krivičnim zakonom (bh. entiteta) RS, propisano je, ukoliko je izvršeno krivično djelo prevara gdje je materijalna korist do tristo maraka, ili je učinilac je išao s namjerom da pribavi malu imovinsku korist, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine. Ono što je specifično jeste da se ova vrsta krivičnih djela goni po prijedlogu oštećenog”, rekla je Marija Markanović iz Policijske uprave Banja Luka.

Identična poruka pojavila se i prije godinu dana. Kada pitate ko je šalje, prevaranti odgovaraju sa nekoliko različitih imena, objašnjavaju da su u romingu i da će vratiti novac čim stignu.

NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh