BiH

Danas obilježavanje 9. januara: U bh. entitetu RS slavlje i veličanje, u FBiH negodovanje

U bh. entitetu Republici Srpskoj (RS) danas se obilježava 9. januar, “Dan RS-a“, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Banja Luka - BNTV.com

Srpski zvaničnici i ove godine ističu da bh. entitet RS ima pravo proslavljati ovaj datum, dok bošnjački predstavnici vlasti ukazuju da je to kršenje odluka Ustavnog suda BiH.

Advertisements

Čelnici institucija manjeg bh. entiteta kao i srpski član Predsjedništva BiH istog su mišljenja da imaju pravo obilježavati entitetski Dan RS-a kojeg su već počeli proslavljati, dok su bošnjački zvaničnici u vlasti tog entiteta potpisali apelaciju za ocjenu ustavnosti Zakona o entitetskom “Danu RS-a”.

Bošnjački i hrvatski zastupnici Koalicije “Domovina” (SDA, SBB, HSP) 25. oktobra 2016. godine nisu prisustvovali sjednici Narodne skupštine bh. entiteta RS na kojoj je usvojen Zakon o entitetskom “Danu RS”, jer smatraju da je to nastavak protivustavnog i antidejtonskog djelovanja entitetskog parlamenta, prenosi “Radio Sarajevo“…

Reagovali su i iz FBiH. Stranka demokratske akcije (SDA) pozvala je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da konačno počne ispunjavati obaveze u zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

Na navode da je podmladak SNSD-a, u nizu manifestacija povodom 9. januara, , napravio i pasoš Republike Srpske s datumom izdavanja 9. januara 2018. godine, reagovali su mladi iz SDP-a poručujući da je bolje da se u manjem bh. entitetu zabrinu odlaskom mladih.

Dodik je izjavio danas da je jedna od ambasadorica u BiH uputila pismo u kojem navodi da bh. entitet RS treba odustati od obilježavanja 9. januara kao entitetskog “Dana RS-a”, što je, kako je rekao Dodik, neprihvatljivo.

“To bi isto bilo kada bih ja napisao u njenoj zemlji da oni trebaju oodustati od obilježavanja svoga dana”, rekao je Dodik novinarima.

Kazao je da nije u pitanju ambasadorica SAD-a u BiH, ali nije želio precizirati o kome je riječ.

U Banjoj Luci su osim postavljenih zastava bh. entiteta RS, primjetni i bilbordi uoči proslave 9. januara. Na jednom od bilborda piše “Svojim korakom, 9. januar” te “Misli na otadžbinu”.

Već je formiran počasni vod od 50 policajaca koji će biti postrojen u uniformama koje će biti primjerene obilježavanju tog događaja.

Programom proslave, kao i prethodnih godina, predviđeni su tradicionalni prijemi kod predsjednika bh. entiteta RS te svečani defile na Trgu Krajine, akademija u sportskoj dvorani “Borik” i prijem u Administrativnom centru Vlade bh. entiteta RS.

Predsjednik tog bh. entiteta Milorad Dodik je 28. decembra organizirao prijeme za sportiste, studente, nagrađene učenike, delegacije kulturnih i naučnih radnika i predstavnika izdavača te delegacije Saveza nacionalnih manjina bh. entiteta RS.

U Palati bh. entiteta RS bile su i delegacije Narodne skupštine i Vijeća naroda, Vlade i predstavnika bh. entiteta RS u institucijama države BiH, delegacije Ustavnog suda, te pravosudnih organa bh. entiteta RS, Ministarstva unutrašnjih poslova bh. entiteta RS i delegacije Ministarstva odbrane BiH te Akademije nauka i umjetnosti bh. entiteta RS.

Dodik je primio i delegacije boračkih organizacija, penzionisanih generala RS, Asocijacije stvaraoci RS, delegaciju udruženja vojnih penzionera bh. entiteta RS u Oružanim snagama BiH, privrednike i predstavnike javnih medija.

Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim 9. januar, entitetski “Dan RS-a”, a Narodna skupština bh. entiteta RS je, bez prisustva bošnjačkih poslanika, 25. oktobra prošle godine na posebnoj sjednici u Banjoj Luci usvojila Zakon o entitetskom Danu RS-a, po hitnom postupku.

Srpski zvaničnici se pozivaju na taj zakon i tvrde da bh. entiteta RS ima pravo da praznuje svoj dan, što je urađeno i 9. januara prošle godine, kada je održan svečani defile pripadnika policije, ratnih veterana, studenata sportskih udruženja i kulturno-umjetničkih društava iz bh. entiteta RS.

Za Bošnjake 9. januar nije prihvatljiv kao dan tog entiteta.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh