BiH

Radnici zeničke Željezare najavili blokadu gradskih saobraćajnica

Grupa radnika Željezare Zenica blokirala je na kratko danas popodne gradsku saobraćajnicu GGM, na lokalitetu kružnog toka na sjevernom ulazu u Zenicu sa saobraćajne petlje Blatuša.

Željezara Zenica - RTVZE.ba

Glavni ulaz u grad s magistralnog puta M-17, nakratko je bio zatvoren, ali su se nakon pregovora s predstavnicima MUP-a radnici sklonili i otišli na proteste pred direkciju preduzeća i neformalno najavili da će sutra, utorak, blokirati neku od saobraćajnica, piše “Fena”…

Advertisements

Nezadovoljni radnici preduzeća Željezare Zenica, koje se nalazi u predstečajnom sudskom postupku, nezadovoljni su sporim rješavanjem njihovog problema, koji je proteklih dana bio nagoviješten pokušajem aktiviranja proizvodnih usluga prehrane i građevinske proizvodnje.

Nažalost, zbog predugog čekanja da se neki problemi brzo riješe i stvore uslovi za rad na davanju usluga prehrane za radnike “ArcelorMittala” ova kompanija je nakon završenog tendera potpisala ugovore s dva ponuđača.

Osnovni razlog prihvatanja ova dva ponuđača je pokretanje predstečajnog postupka u “Željezari Zenica”, a menadžment kompanije “ArcelorMittal Zenica” nema ovlaštenja da potpisuje ugovore s bilo kojim firmama koje su u stečaju.

“Kompanija ArcelorMittal je dugo vremena pružala bezrezervnu podršku poslovanju firme Željezara Zenica, sve do 3.oktobra, kada je Željezara Zenica odlučila prekinuti s radom, jer su njeni računi tada bili blokirani već više od mjesec dana. Od toga datuma naši radnici nisu mogli imati organiziranu ishranu u Kompaniji, a takvu situaciju nije uzrokovao niti menadžment, niti radnici ArcelorMittal Zenica. Sindikat naše kompanije je konstantno upozoravao menadžment da je ovo stanje neodrživo i postavio ultimatum za iznalaženje rješenja”, kaže direktorica za Komunikacije i korporativnu odgovornost “ArcelorMittal Zenica”, Dijana Božić-Srdanović.

Radnici “ArcelorMittala Zenica” su do sada pokazali solidarnost prema radnicima Željezare Zenica, pristajući na to da im se već nekoliko mjeseci ne isporučuje hrana, ali kažu ne može se nastaviti unedogled. Trenutno oko 2.200 radnika “ArcelorMittal Zenica” radi bez osiguranog toplog i hladnog obroka, što im je zagarantirano kolektivnim ugovorom i ovakva situacija nije prihvatljiva.

Treba reći da dvije nove firme, koje su potpisale ugovore za usluge prehrane radnika “ArcelorMittala”, objavili su ponudu za posao na koju mogu da se prijave svi radnici bivši uposlenici “Željezare Zenica”, koji su radili u fabričkim restoranima i da nastave raditi isti posao u istom okruženju, ali kod preduzeća novih davalaca usluga za “ArcelorMittal Zenica”.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh