BiH

Medvjed udario na kuću starice

Dosad nezabilježen slučaj dogodio se u selu Vardištu kod Višegrada gdje je medvjed u gluho doba noći navaljivao na vrata sobe osamdesettrogodišnje starice Darinke Nešković.

Darinka Nešković - RTVBN.com

Advertisements

Gladni medvjedi, jer jesenas nije bilo nikakvih vrsta plodova, u višegradskom kraju u potrazi za hranom udaraju na torove, štale i pčelinjake, piše “BN“…

Dosad nezabilježen slučaj dogodio se u selu Vardištu gdje je medvjed u gluvo doba noći navaljivao na vrata sobe osamdesettrogodišnje starice Darinke Nešković, koja živi sama u porodičnoj kući. Još se ne smiruje zbog toga što je diživjela.

“Ustala sam oko tri sata da popijem lijekove kad je na spratu nešto puklo, kao da je grom Svetog Ilije. Učinilo mi se da se kuća zatresla . Sjela sam prestravljena na krevet i nisam smjela niti da palim svjetlo ni da hodam po kući. Nisam znala šta se dogodilo i tako sam budna dočekala jutro”, ispričala je “BN” televiziji starica.

Ujutro je polako došla do sprata i na pragu i vratima vidjela tragove šapa od medvjeda.

“Čudno je da se pas Šargo nije oglasio lajanjem ni te noći a ni sutradan, valjda je osjetio životinju i prepao se”, dodala je Neškovićeva.

Kad je ujutro ispičala komšiji Gvozdenu Neškoviću doživljaj iz noći on je otišao do vrata svoje sobe na spratu i vidio iste tragove na pragu i dovratniku.

“Nije bilo dileme bili su to otisci šapa medvjeda koji je prije toga na putu prošao kroz crveno blato . Moja žena i ja spavamo u podrumu ali nismo čuli da je lupao na vrata valjda smo tvrda sna”, kaže Gvozden.

I Milija Nešković tvrdi da se medvjedi vrzamaju oko štala i kuća noću.

“Na putu sam vido tragove i izmet od medvjeda. Sigurno dolaze sa planine Tare jer su se tamo namnožili”, veli Milija.

Domaćin Drago Jevtić priča da je njegov sin čuvao kukuruz od divljih svinja kad je u kukuruzište stigli mečka sa dva mečića.

“Lovac sam i u stijenama sam vidio dva medvjeda, ali nisam pucao iako je Lovačko udruženje iz Višegrada osudilo jednog za odstrijel. Lovci se ne usuđuju da pucaju u ovu zaštićenu životinju i kad je osuđena jer moraju da plate 3.500 KM za trofejnu vrijednost, a niko nema para za bacanje”, ističe Jevtić.

Ove jeseni medvjedi su u višegradskom kraju zaklali desetak ovaca, upali su na četiri pčelinjaka i u selu Jezernicama pokušali da ubiju vola.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh