BiH

Prekinut štrajk ljekara i zdravstvenih radnika u Goraždu, pristali na satnicu od 2,11 KM

Zdravstveni radnici i doktori u Goraždu od danas su ponovo na svojim radnim mjestima nakon što je Vlada BPK Goražde potpisala kolektivne ugovore sa Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika uposlenih u zdravstvu i i Sindikatom doktora medicine i stomatologije.

Sindikat doktora medicine i stomatologije u BPK Goražde - Avaz.ba

Advertisements

Nezavisni strukovni sindikat radnika uposlenih u zdravstvu pristao je na visinu satnice od 2,11 KM i sukscesivno povećanje koeficijenata za sve uposlene u narednoj godini, a ključni zahtjev članova ovog sindikata bio je da se definišu vremenski rokovi za povećanje koeficijenata, piše “Klix“…

“Ovo je prvi put da smo se tako nešto dogovorili i sada su stvari precizne, a ako se ne ispune onda imaju tužbe, ponovni štrajk ili drugi načini”, izjavio je Emir Baščelija, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika uposlenih u zdravstvu BPK Goražde nakon potpisanog sporazuma.

Sporazum o izmjenama usaglašenog kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i zaposlenika u oblasti zdravstva na teritoriji FBiH, Baščelija je potpisao sa resornom ministricom zdravstva Sabirom Bešlijom.

Predstavnici sindikata sporazumom su potvrdili da puno radno vrijeme sedmično traje 37,5, a najniža neto satnica iznosi 2,11 KM i primjenjivat će se od 1. februara 2018. godine, s postojećim koeficijentima. Također, od 1. aprila planirano je uvećanje koeficijenata za sedam posto, a od 1. juna za osam posto, kada će se izvršiti analiza finansijske situacije u zdravstvu i razmotriti povećanje koeficijenata linearno za sve uposlenike. Od 1. novembra izmjene će se vršiti u skladu sa raspoloživim sredstvima.

U slučaju da dođe do naknadnog povećanja plaća Strukovnom sinidkatu doktora medicine i stomatologije BPK Goražde, ovaj Sindikat dobija ista prava.

U Vladi BPK Goražde imaju razloga za zadovoljstvo jer je štrajk okončan nakon skoro dva mjeseca neizvjesnosti i stanja u kojem su najviše trpjeli građani.

“Ipak su na kraju prevagnuli argumenti koji uvažavaju realno finansijsko stanje ovog kantona. Sve vrijeme pregovori su vođeni u pravcu uvažavanja stanja jer smo imali zahtjeve da standard bude kao u nekim drugim kantonima, a mi to ovdje ne možemo ispuniti”, kategoričan je Emir Oković, premijer BPK Goražde.

Iz Sindikata doktora medicine i stomatologije nisu se oglašavali. Doktori su, kako se saznaje, pristali na kompromis u interesu pacijenata i građana BPK Goražde. Posljednjih dana bili su u žiži interesovanja javnosti zbog otkaza koje su ponudili poslodavcima nezadovoljni jer nije potpisan granski kolektivni ugovor. Njihove kolege iz sindikata koji okuplja radnike uposlene u zdravstvu to smatraju nepotrebnim korakom.

“Ne vode se štrajkovi ucjenama, otkazima i zakletvama, postoje pravila i drugi načini borbe”, smatra Bašelija.

Zdravstveni radnici i doktori počeli su sa radom uz obavezu nadležnih da poštuju potpisane kolektivne ugovore kako se slične situacije poput ove ne bi ponovile u budućnosti.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh