BiH

I to je BiH – Učiteljica iz Srbije na ekavici predaje bosanski jezik!?

Roditelji bošnjačke djece koja pohađaju Osnovnu školu "Petar Kočić" u bratunačkom naselju Konjević-Polje, jučer su, zbog niza nagomilanih problema, bojkotovali nastavu.

No image - Haber.ba

Osnovna škola "Petar Kočić" u Konjević-Polju (Foto: Oslobođenje)

Sedamdesetak roditelja koji su se jučer okupili pred školom, tražili su od nadležnih da se djeci obezbijedi pitka voda, da se uvede nacionalna grupa predmeta, da se izmijeni sastav Školskog odbora, te da se zaposli veći broj Bošnjaka u školi.

Advertisements

Program TK-a

– Kada smo bili na sastanku kod ministra u Banjoj Luci, on nam je rekao da Školski odbor mora biti formiran po broju učenika. Do sada je jedan Bošnjak bio u Školskom odboru. Trebaju biti četiri Bošnjaka, jer u ovoj područnoj školi ima 158 učenika bošnjačke nacionalnosti, dok u centralnoj u Kravici ima 101 učenik srpske nacionalnosti, kazao je Vehid Dedić, član Savjeta roditelja, dodajući da od ukupno 38 zaposlenih u školi, samo jedan je Bošnjak.

Kako se jučer moglo čuti, s obzirom na to da im predaje učiteljica iz susjedne države, bošnjačka djeca na ekavici govore i recituju pjesmice.

– Nastavnica koja predaje bosanski jezik dolazi iz Srbije. I ona predaje bošnjačkoj djeci bosanski jezik. I za njih je to normalno. Mi imamo kadrova koji bi predavali. Ovo nije 2002. godina kada smo tek ulazili ovdje. Ima naše djece koja su završila i bosanski, i historiju i geografiju, kazao je Dedić.

Muhamed Ahmetović, predsjednik Savjeta roditelja, naveo je da se u ovom slučaju radi o diskriminaciji povratničke djece, povratnika u Podrinje i entitet RS.
 
– Mi nećemo prihvatiti ovakve uslove. Ovo nije naša volja. Obraćali smo se svima – Ministarstvu, upravi škole, Opštini, OHR-u, OSCE-u… I niko, osim OHR-a, nije se udostojio da organizuje sastanak, kazao je Ahmetović.

S druge strane, Savo Milošević, direktor Osnovne škole “Petar Kočić”, u izjavi novinarima ispred škole, gdje su prisustvovali i roditelji, kazao je da vodosnabdijevanje nije problem.

– Škola ima vodu. Na česmama postoji voda, postoji pitka voda u aparatima za piće. Oni roditelji koji ovo rade, rade protiv interesa svoje djece. Oni da rade u interesu svoje djece zavirili bi u te đačke torbe i uvjerili se da u njihovim đačkim torbama postoje federalni udžbenici iz istorije, geografije, bosanskog jezika, vjeronauke… nacionalne grupe predmeta koji se rade po planu i programu Tuzlanskog kantona, kazao je direktor Milošević.

Bez dogovora

Na novinarsko pitanje zbog čega bosanski jezik predaje nastavnica iz Srbije, direktor je odgovorio:

– Slušajte, bosanski jezik predaje profesor srpsko-hrvatskog jezika i jugoslovenske književnosti po imenu Mirjana Mirić, koja je državljanin Republike Srpske. Imamo mi radnika koji žive u Federaciji, a rade u RS-u, kazao je Milošević, koji tvrdi da u radnom procesu od ukupno 33 uposlenih ima pet radnika koji nisu srpske nacionalnosti.

Na njegove izjave burno su reagovali roditelji, koji su tvrdili da ne govori istinu. Jedan od njih je i Senad Muminović, koji je kazao da će, ukoliko se ne ispune zahtjevi, djecu slati u škole u Kalesiji, Sapni, Milićima, Bratuncu… Također, on je kazao da je nedopustivo da djeca u 21. vijeku nemaju vodu za piće, te da im se predaje na ekavici.

Članovi Savjeta roditelja su jučer održali sastanak sa direktorom škole. Na sastanku ništa nije dogovoreno. Kako je najavljeno, roditelji će nastaviti bojkot nastave dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Šta je folklor? Šta su sekcije?

Roditelji koji su se jučer okupili ispred škole doveli su u pitanje i kvalitet nastave, te naglasili da su njihova djeca, kada su u pitanju vannastavne aktivnosti potpuno zapostavljena. “Moje dijete ne zna šta je folklor, šta je muzička ili likovna sekcija… Oni to ništa nemaju. Potpuno su zapostavljeni u školi”, ispričala je jučer majka jednog učenika.
Kritike Adilu Osmanoviću Taranu

Jučer se pred školom moglo vidjeti i nekoliko roditelja koji su doveli svoju djecu u školu i koji nisu željeli bojkotovati nastavu.

“Ovo su roditelji, nažalost, da kažem, koji podržavaju Adila Osmanovića Tarana, predsjednika Skupštine opštine, koji radi naruku Save Miloševića”, kazao nam je Dedić. Roditelji su Osmanovića u nekoliko navrata kritikovali, jer smatraju da ne radi ništa kako bi se popravio status učenika u školi, te riješili brojni problemi.

(oslobođenje)

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh