BiH

Proglašeni sindikalisti godine: Fikret Alić, Minka Rešidbegović, dr. Abud Sarić i Ibrahim Muharemović dobili priznanje “Sindikalista godine” i Radničku nagradu “Pravda i solidarnost”

Fikret Alić, predsjednik Sindikata BH Telecoma, Minka Rešidbegović, predsjednica Sindikata radnika u finansijskim organizacija FBiH, dr. Abud Sarić, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu u FBiH te Ibrahim Muharemović, predsjednik Sekcije mladih Saveza samostalnih sindikata BiH, dobitnici su priznanja “Sindikalist godine” i “Radničke nagrade Pravda i Solidarnost” za 2017. godinu.

Sindikalisti godine - Atrakcija.net

Ovo priznanje i nagradu već tradiconalno, četvrtu godinu, dodjeljuje Radnički media servis za Zapadni Balkan&JIE, a prošle godine priznanja i nagrade su ponijeli Selvedin Šatorović, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH te Sindikat metalaca na čelu sa predsjednikom Bajrom Melezom.

Fikret Alić, predsjednik Sindikaata BH Telecoma, vodio je i vodi tešku bitku za odbranu dostignutih radničkih prava sa Vladom Federacije BiH koja traži sve načine da izbjegne potpisivanje kolektivnog ugovora sa sindikatom BH Telekoma. Alić se sa svojim pregovaračkim timom u pregovorima iskazao kao nepopustljivi lider, spreman na borbu u najkomplikovanijim uslovima i odlučan da stane na put nakanama vlasti da umanji prava radnika i vrijednost kompanije. Zato je Alić izuzetan primjer kako i na koji način sindikalni lideri trebaju voditi borbu za radnička prava i kako očuvati jedinstvo sindikata u ključnim trenucima. Posebno se ističe Alićeva odlučnost da se udje u okršaj sa vlastima te spriječi privatizacija kompanija iz telekomunikacijskog sektora.

Ponosan sam, i ovom prilikom posebno bih istakao jedinstvo i slogu, koja je cijelo vrijeme krasila pregovački tim sindikata, koji se i danas opire i odolijeva svim pritiscima, i ne pristaje na smanjenje i ukidanje prava radnika, pa ni pored činjenice da još nemamo zaključen Kolektivni ugovor“, rekao je Alić povodom dodjele prinanja. “Poseban izazov će svakako biti nastojanje da se okončaju pregovori zaključivanjem Granskog kolektivnog ugovora. Pored toga posebnu pažnju i nas, kao i cjelokupne javnosti predstavlja nastojanje svjetskih finansijskih institucija(MMF, Svjetska banka i EBRD) da na sve moguće načine pokrenu postupke privatizacije kompanija iz sektora energetike i telekomunikacija. Kako je i naša kompanija jedna od tih, i kako se već duže vrijeme spominje dubinska analiza kao prvi korak prema njenoj privatizaciji ,biće to svakako jedna od najvažnijih tema kojim ćemo se morati baviti u narednom periodu“, istakao je predsjednik Sindikata BH Telecoma Fikret Alić povodom dodjele Radničke nagrade Pravda i solidarnost za 2017.

Minka Rešidbegović, predsjednica Sindikata Sindikata radnika u finansijskim organizacijama FBiH, uporno i snažno vodi borbu za prava radnika ovog sektora iako se suočava sa snažnim otporom finansijskih kompanija te nailazi na zaplašivanja radnika. Suočena sa intezivnim svojevrsnim korporativnim bojkotom sindikalnog organizovanja unutar banaka i osiguranja ipak je u uspjela pridobiti novo članstvo – u 2017. godini članovima ovog sindikata postali su i radnici Addiko bank Sarajevo.

Naš najvažniji izazov u 2018. godini je Kolektivni ugovor za granu finansija za teritoriju F BiH. Pregovaramo ga već jako dugo i susrećemo se sa nevjerovatnim preprekama, ali vjerujemo da ćemo prevazići postojeće nesuglasice sa poslodavcima i vrlo brzo ga zaključiti“, izjavila je Minka Rešidbegović povodom dodjele priznanja Sindikalist godine i “Radničke nagrade Pravda i solidarnost 2017”.

Dr. Abud Sarić, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu u FBiH, vodi jedan od najtežih sindikalnih poslova – obezbjedjivanja prava radnika u kompleksnom sektoru zdravstva. Čitava 2017.godina za ovaj sindikat bila je praktično praćena dobivnajem saglasnoti na usaglašeni kolektivni ugovor što se i ostvarilo u 6 pojedinih kantona od koji su neki bili primorani štrajkovati da bi ostvarili tu saglasnost.

Potpisan je granski kolektivni ugovor za BPK, KS,USK,ZE-DO dok su TK i SBK potpisali kolektivni ugovor na nivou kantona. U ostalim kantonima još uvijek nisu potpisani kolektivni ugopvori što rezultira i štrajkovima kako u ovim kantonima tako i u kantonima u kojima se odredbe ne primjenjuju.

Dodatni problem postaje da se u procesu kolektivnog pregovaranja sada pojavljuje sindikat doktora medicine koji okuplja samo jedan dio članstva te se u pojedinim kantonima potpisuju kolektivni ugovori posebni za doktore medicne i stomatoloije što stvara najblaže rečeno haotičnu situaciju jer tako imamo da je u jednoj djelatnosti su potpisana dva kolektivna ugovora što je po mišljenju Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zdravstva FBiH, suprotno zakonu.Napominjemo da je reprezentativnost ovog sindikata na nivou FBiH predmet upravnog spora te da uskoro očekujemo i sudsku presudu vezano za tu situaciju“, izjavio je dr. Abud Sarić povodom dodjele priznanja Sindikalist godine i “Radničke nagrade Pravda i solidarnost”

Ibrahim Muharemović, predsjednik Sekcije mladih Saveza samostalnih sindikata BiH, ima jedan od ključnih zadataka za budućnost sindikalnog pokreta u BiH – sindikalno obučavanje novih generacija sindikalnih vodja. Muharemović je priznanja i nagradu dobio za projekt Sindikalne škole, koja već osmu godinu djeluje te je sindikatu već obezbijedila osam generacija sindikalnih predvodnika koji su već obavljaju zadatke u kao predsjednici odbora kantonalnih i granskih sindikata te druge važne funkcije u sindikatima. Škola sindikata uspjela je stvoriti bazu od 200 polaznika i važno je istaći da se ta baza nastavlja širiti. Također, Sekcija mladih je uspjela stvoriti mrežu mladih sindikata koja uspješno djeluje, a Škola sindikata uspješno radi sa Aktivom mladih Saveza samostalnih sindikata RS, prenosi “Atrakcija“.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh